Publikation
Forside af juridisk analyse af seksuel chikane i dansk lovgivning. Kvinder holder hånd op Foto af Mogens Sessions / Unsplash

Dansk lovgivning bør kun have én definition af seksuel chikane på arbejdsmarkedet

ANALYSE: Arbejdsmiljøreglerne bør være baseret på ligebehandlingslovens definition af seksuel chikane. Det vil sikre en entydig forståelse af, hvad der udgør seksuel chikane, og sikre en effektiv håndhævelse af forbuddet mod seksuel chikane.

I analysenotatet gennemgår Institut for Menneskerettigheder de forskellige love og regler om seksuel chikane på arbejdsmarkedet. 

Forbuddet mod seksuel chikane  på arbejdsmarkedet findes to steder i dansk lovgivning: i ligebehandlingsloven, som forbyder seksuel chikane, og implicit i arbejdsmiljøloven, som stiller krav om, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige.

De to regelsæt har ikke samme definition af seksuel chikane. Definitionen i ligebehandlingsloven er bredere end i de underliggende arbejdsmiljøregler til arbejdsmiljøloven, hvor der gælder et krav om grovhed eller gentagelsesvirkning, som ikke findes i ligebehandlingslovens definition.

Ligebehandlingslovens § 1, stk. 6:
”Der foreligger sexchikane, når der udvises enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.”

Arbejdstilsynets bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø § 23:
”Ved krænkende handlinger forstås i denne bekendtgørelse, at en eller flere personer i virksomheden groft eller flere gange udsætter en eller flere andre personer i virksomheden for mobning, seksuel chikane eller anden nedværdigende adfærd i arbejdet. Adfærden skal opfattes som nedværdigende af den eller de udsatte.”

Arbejdstilsynets vejledning om krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane:
”Der er tale om krænkende handlinger, når en eller flere personer i virksomheden groft eller flere gange udsætter en eller flere andre personer i virksomheden for mobning, seksuel chikane eller anden nedværdigende adfærd i arbejdet.
(…)
5. Særlig om seksuel chikane
Krænkende handlinger kan forekomme som seksuel chikane. Krænkende handlinger af seksuel karakter er al form for uønsket seksuel opmærksomhed og kan fx være:

  • Uønskede berøringer
  • Uønskede verbale opfordringer til seksuelt samkvem
  • Sjofle vittigheder og kommentarer
  • Uvedkommende forespørgsler om seksuelle emner
  • Visning af pornografisk materiale.

Bemærk, at listen ikke er udtømmende.”

Stikprøve: Ingen henviser til ligebehandlingsloven

Institut for Menneskerettigheder har foretaget en stikprøveundersøgelse af interne retningslinjer om krænkende handlinger, herunder seksuel chikane, hos 12 offentlige arbejdsgivere.

Stikprøven viser blandt andet, at seks ud af de 12 arbejdsgivere anvender en smallere definition af begrebet krænkende handlinger, herunder seksuel chikane, end den definition, som følger af ligebehandlingsloven. 

Ingen af de 12 arbejdsgivere henviser i deres retningslinjer til, at arbejdstagerne også er beskyttet af ligebehandlingslovens forbud mod seksuel chikane på arbejdsmarkedet, herunder mulighed for at klage og få godtgørelse.

Det er Institut for Menneskerettigheders vurdering, at arbejdsmiljøreglerne udtrykkeligt bør baseres på ligebehandlingslovens bredere definition af seksuel chikane. Det vil nemlig sikre en entydig forståelse af, hvad der udgør seksuel chikane, og sikre en effektiv håndhævelse af forbuddet mod seksuel chikane i EU-retten.

Derudover bør arbejdsmiljøreglerne indeholde en henvisning til ligebehandlingslovens regler om seksuel chikane, herunder oplysning om klage- og godtgørelsesmuligheder.

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

  • Beskæftigelsesministeriet og arbejdsmarkedets parter sikrer, at Arbejdstilsynets bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø og Arbejdstilsynets vejledning om krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane, udtrykkeligt baseres på den bredere definition af seksuel chikane, som følger af ligebehandlingsloven og det underliggende EU-direktiv.
     
  • Beskæftigelsesministeriet og arbejdsmarkedets parter sikrer, at Arbejdstilsynets bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø og Arbejdstilsynets vejledning om krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane, udtrykkeligt indeholder oplysninger om, at arbejdsgiverne også er forpligtet af ligebehandlingslovens forbud mod seksuel chikane på arbejdspladsen, herunder oplysning om klagemulighed og godtgørelse.

 

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk