Nyhed

Dansk lovgivning bør kun have én definition af seksuel chikane på arbejdsmarkedet

Kvinde der dækker sit ansigt Foto  Ethan Haddox / Unsplash
Arbejdsmiljøreglerne og ligebehandlingsloven har to forskellige definitioner af seksuel chikane på arbejdsmarkedet. Institut for Menneskerettigheder vurderer, at regelforvirringen svækker beskyttelsen mod seksuel chikane. Løsningen er at have én definition.

Når for eksempel en kvinde har været udsat for ét mindre groft tilfælde af seksuel chikane på sin arbejdsplads og slår op i arbejdsmiljøreglerne, er der begrænset hjælp at hente.

Seksuel chikane skal nemlig ifølge arbejdsmiljøreglerne være ”grov eller gentagende” for at være i strid med arbejdsmiljøreglerne.

Et enkelt og mindre groft tilfælde af seksuel chikane på en arbejdsplads kan derfor let strande her. De færreste bliver via deres arbejdsplads præsenteret for ligebehandlingslovens bredere definition af seksuel chikane.

Arbejdstilsynets bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø § 23

”Ved krænkende handlinger forstås i denne bekendtgørelse, at en eller flere personer i virksomheden groft eller flere gange udsætter en eller flere andre personer i virksomheden for mobning, seksuel chikane eller anden nedværdigende adfærd i arbejdet. Adfærden skal opfattes som nedværdigende af den eller de udsatte.”

Arbejdsgivere oplyser sjældent i deres retningslinjer, at ofre for seksuel chikane altid har ret til at klage ved Ligebehandlingsnævnet og eventuelt opnå godtgørelse.

”Det er uhensigtsmæssigt, at arbejdsmiljøreglerne har en mere snæver definition af seksuel chikane. Konsekvensen er, at hverken ofre eller arbejdsgivere helt ved, hvornår noget er seksuel chikane, og det kan spænde ben for at komme problemet til livs,” siger Morten Emmerik Wøldike, der leder Institut for Menneskerettigheders arbejde med køn. 

Ligebehandlingslovens § 1, stk. 6

”Der foreligger sexchikane, når der udvises enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.”

Ligebehandlingsloven siger, at enhver form for uønsket seksuel opmærksomhed er seksuel chikane. Og det er denne definition, som arbejdsmiljøreglerne også bør være baseret på, vurderer Institut for Menneskerettigheder.

Det vil nemlig gøre det mere klart for både arbejdsgivere og arbejdstagere, hvad der udgør seksuel chikane, og sikre en effektiv håndhævelse af forbuddet mod seksuel chikane.

Regler bør ikke gradbøje seksuel chikane

Som led i den juridiske analyse har Institut for Menneskerettigheder lavet en stikprøveundersøgelse blandt 12 større offentlige arbejdsgivere.

Seks ud af de 12 gengiver arbejdsmiljøreglernes snævre definition af krænkende handlinger, herunder seksuel chikane.

Ingen af de 12 arbejdsgivere henviser i deres retningslinjer til, at arbejdstagerne også er beskyttet af ligebehandlingslovens forbud mod seksuel chikane på arbejdsmarkedet og har mulighed for at klage og få godtgørelse.

Når virksomheder skal præsentere deres medarbejdere for én definition af seksuel chikane, bør det være ligebehandlingslovens definition.
Morten Emmerik Wøldike, leder af køn og LGBT+, Institut for Menneskerettigheder

Trepartsaftalen om seksuel chikane fra marts 2022 lægger op til, at virksomheder har en definition af seksuel chikane i deres politik eller retningslinjer på området. Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at det bliver ligebehandlingslovens bredere definition:

”De danske regler bør ikke gradbøje seksuel chikane. Så når virksomheder skal præsentere deres medarbejdere for én definition af seksuel chikane, bør det være ligebehandlingslovens definition, for den kan altså bedre forebygge og håndtere seksuel chikane på arbejdspladserne,” siger Morten Emmerik Wøldike.

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

  • Beskæftigelsesministeriet og arbejdsmarkedets parter sikrer, at Arbejdstilsynets bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø og Arbejdstilsynets vejledning om krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane, udtrykkeligt baseres på den bredere definition af seksuel chikane, som følger af ligebehandlingsloven og det underliggende EU-direktiv.
     
  • Beskæftigelsesministeriet og arbejdsmarkedets parter sikrer, at Arbejdstilsynets bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø og Arbejdstilsynets vejledning om krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane, udtrykkeligt indeholder oplysninger om, at arbejdsgiverne også er forpligtet af ligebehandlingslovens forbud mod seksuel chikane på arbejdspladsen, herunder oplysning om klagemulighed og godtgørelse.
Har du oplevet seksuel chikane?

Hvis du har været udsat for seksuel chikane på din arbejdsplads, kan du rejse sag ved Ligebehandlingsnævnet.

Ligebehandlingsrådgivningen på Institut for Menneskerettigheder kan hjælpe dig.

Ring til os mandag-torsdag kl. 12.00-15.00 på 3269 8666.