Policy brief
Forsiden af policy brief om strafcelle

Eksplosiv udvikling i brugen af strafcelle kalder på nye tiltag

Institut for Menneskerettigheder opfordrer Folketinget og Kriminalforsorgen til videst muligt at begrænse brugen af strafcelle. Instituttet har desuden en række anbefalinger til at forbedre vilkårene for indsatte, der bliver straffet med isolation.

Isolation er den hårdeste disciplinære straf, fængselsbetjente kan tildele indsatte. Der har været en eksplosiv stigning i brugen af såkaldt strafcelle de seneste fem år.  705 gange blev indsatte i danske fængsler i 2019 straffet med isolation i mere end 14 dage. Til sammenligning skete det kun syv gange i 2015, at en indsat sad i strafcelle i mere end 14 dage.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at: 

  • Folketinget forbyder mere end 15 dages isolationsfængsling i træk.
  • Kriminalforsorgen sikrer, at isolationsfængslede bliver tilset dagligt af sundhedspersonale.
  • Kriminalforsorgen løbende laver et overblik over, hvor lang tid de enkelte indsatte er isolationsfængslet. Det gælder, uanset om isolationen skyldes frivillig isolation, udelukkelse fra fællesskabet eller strafcelle.
  • Kriminalforsorgen sikrer lokal udarbejdelse af interne retningslinjer for ikendelse af langvarige eller hyppige strafcellesanktioner.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk