Publikation
"Jeg bliver aldrig fri af gælden"

"Jeg bliver aldrig fri af gælden"

Sagsomkostninger i straffesager kan fastholde børn og unge i gæld. Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder.

I en ny rapport undersøger Institut for Menneskerettigheder nogle af de menneskeretlige konsekvenser af, at børn og unge i alderen 15-17 år bliver pålagt at betale sagsomkostninger, når de dømmes i en straffesag.

Rapporten konkluderer, at de danske regler og den danske praksis for pålæg af sagsomkostninger i straffesager ikke i tilstrækkelig grad beskytter børn og unge.

Det følger blandt andet af Børnekonventionen og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, at børn og unge nyder en særlig beskyttelse i deres møde med retssystemet. Staten skal opfylde en række krav for at leve op til konventionerne, blandt andet skal barnets tarv komme i første række i alle foranstaltninger.

Børn og unge, som er i kontakt med retssystemet, befinder sig ofte i en sårbar og udsat situation. Derfor bør der være særlig opmærksomhed på deres rettigheder, retssikkerhed og resocialisering, når de pålægges sagsomkostninger. der risikerer at sætte dem i gæld.

17-årige Theis: "Jeg ved ikke, hvordan jeg skal betale gælden"

“Jeg skylder nok 250.000 kroner i sagsomkostninger. Det er mange penge, når man lige er fyldt 17 år. Jeg bliver aldrig fri af gælden.”

Sådan beskriver Theis den gæld, som han har fra sagsomkostninger i de to straffesager, han blev idømt, da han var henholdsvis 15 og 16 år.

Theis er en ud af flere børn og unge i Danmark, som er gældsat på grund af straffesagsomkostninger. Den uhåndgribelige gæld påvirker Theis psykisk, og han er bekymret for gældens konsekvenser.

“Det er særligt hårdt, fordi man som ung ingen penge har. Jeg ved derfor ikke, hvordan jeg skal betale gælden tilbage,” siger Theis.

Selvom den 17-årige Theis forsøger at skubbe bekymringerne om sin gældssituation fra sig, er han alligevel ofte tynget af gælden:

Det er stressende at tænke på, at når jeg kommer ud, har jeg gæld, som sidder fast på mig resten af mit liv. Det kan godt gøre mig ked af det.”

Theis uddyber, at jo tættere han kommer på sin løsladelse, desto mere stress oplever han på grund af sin uafklarede gældssituation. Theis ved ikke, hvordan han skal håndtere gælden, når han bliver løsladt.

Læs Theis og andre unges historier i rapporten 'Jeg kommer aldrig fri af fælden '

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk