Notat
Første side af analysen af diskrimination på det danske arbejdsmarked

Etniske minoriteter angiver oftere, at de oplever diskrimination og seksuel chikane på arbejdspladsen

Dobbelt så mange lønmodtagere med etnisk minoritetsbaggrund oplever diskrimination på arbejdsmarkedet sammenlignet med etnisk danske lønmodtagere. Det viser ny analyse af diskrimination på det danske arbejdsmarked.

20 procent af lønmodtagere med etnisk minoritetsbaggrund angiver i en national spørgeskemaundersøgelse, at de oplever diskrimination på arbejdspladsen. For etnisk danske lønmodtagere angiver 10 procent, at de oplever diskrimination på arbejdspladsen.

Det viser ny analyse fra Institut for Menneskerettigheder, der trækker på tal fra spørgeskemaundersøgelsen National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere, 2021. 

28.648 lønmodtagere i alderen 15-69 år, som havde et lønmodtagerjob i efteråret 2020, har besvaret spørgeskemaundersøgelsen. Beskæftigelsesministeriet står bag spørgeskemaundersøgelsen, der har til formål at overvåge arbejdsmiljøet i Danmark.

Tallene viser, at i 45 procent af de tilfælde, hvor etiske minoriteter oplever diskrimination, er årsagen etnicitet. I andre tilfælde bunder diskriminationen i køn, seksualitet eller andre grunde.

Undersøgelsen viser samtidig, at etniske minoritetsmænd cirka dobbelt så ofte oplever seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed som deres mandlige kolleger af dansk oprindelse. Etnisk danske kvinder og etniske minoritetskvinder oplever samme grad af seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed.

Ifølge Institut for Menneskerettigheder er der god grund til, at arbejdsgiverne er særligt opmærksomme på risikoen for etnisk diskrimination og seksuel chikane af etniske minoriteter, for eksempel i forbindelse med den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV).

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

  • Arbejdstilsynet rådgiver arbejdsgivere om vigtigheden af at stille spørgsmål om diskrimination og chikane på baggrund af etnicitet i forbindelse med arbejdspladsvurderinger (APV’er).
     
  • Arbejdstilsynet sikrer, at den nationale overvågning af arbejdsmiljøet blandt lønmodtagere (NOA-L), der finder sted hvert andet år:
    • løbende monitorerer udviklingen i oplevet diskrimination, chikane, mobning og seksuel chikane blandt lønmodtagere med indvandrer- og efterkommerbaggrund
    • spørger til konkrete hændelser, så der frembringes et retvisende billede af omfanget af seksuel chikane blandt lønmodtagere.
       
  • Beskæftigelsesministeriet og arbejdsmarkedets parter sikrer, at Arbejdstilsynets bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø og Arbejdstilsynets vejledning om krænkende handlinger, herunder mobning, chikane og seksuel chikane:
    • udtrykkeligt baseres på den bredere definition af seksuel chikane, som følger af ligebehandlingslovgivningen og det underliggende EU-direktiv
    • udtrykkeligt indeholder oplysninger om, at arbejdsgiverne også er forpligtet af ligebehandlingslovgivningens forbud mod seksuel chikane på arbejdspladsen, herunder oplysning om klagemulighed og godtgørelse.

 

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk