Notat
Forsiden af rapport om kønsminoriteters rettigheder i fængslerne

Kønsminoriteters rettigheder i fængslerne

Kønsminoriteter, der er indsat i danske fængsler og arresthuse, er en særligt sårbar gruppe. De er i større risiko for overgreb, diskrimination og mistrivsel.

Kønsminoriteter er en sårbar gruppe, hvis rettigheder let kommer under pres, og det gælder ikke mindst, når de er indsatte i fængsler eller arresthuse. Kønsminoriteter kan være tvunget til at skjule deres kønsidentitet, fordi de risikerer diskrimination og mistrivsel, de kan blive tvunget til at gå i isolation for at beskytte sig selv, og de kan blive udsat for trusler, vold og overgreb i fællesskabet med andre indsatte.

Danmark har en menneskeretlig forpligtelse til at beskytte indsatte kønsminoriteter mod krænkelser af deres rettigheder, fordi de er i statens varetægt.

I dette notat redegør Institut for Menneskerettigheder først for den eksisterende viden om kønsminoriteters levevilkår og udsathed. Dernæst gennemgås kønsminoriteters rettigheder, når de er indsat i fængsler eller arresthuse, og hvordan der kan udformes retningslinjer, som vil understøtte disse rettigheder. Instituttet har på side 11-15 konkrete forslag til, hvordan retningslinjerne kan indrettes. Endelig fremhæves yderligere initiativer, som også vil kunne understøtte beskyttelsen af kønsminoritetsindsattes rettigheder.

Selvom notatet fokuserer på kønsminoriteters særlige udfordringer, er det vigtigt at være opmærksom på, at seksuelle minoriteter (for eksempel homoseksuelle og biseksuelle) også kan opleve tilsvarende og lige så alvorlige problemer i fængsler og arresthuse.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at
  • Justitsministeriet udarbejder retningslinjer for håndteringen af kønsminoriteter i danske fængsler og arresthuse, herunder principper for placering i mande- og kvindeafdelinger, regler for kropsvisitation, initiativer til beskyttelse mod overgreb, trusler og chikane samt adgang til sundhedsydelser.
  • Direktoratet for Kriminalforsorgen tilvejebringer et tilstrækkeligt vidensgrundlag om kønsminoriteter, der er indsatte, for eksempel ved at genoptage de årlige brugerundersøgelser.
  • Justitsministeriet og Direktoratet for Kriminalforsorgen iværksætter yderligere initiativer, der kan bidrage til at sikre kønsminoriteters rettigheder i fængsler og arresthuse, for eksempel gennem uddannelse af personale om diskrimination og udsathed, information til indsatte om deres rettigheder samt ansættelse af ressourcepersoner.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk