Faktaark
Forside

Når digitale platforme skal begrænse ytringsfriheden

EU lægger op til, at digitale platforme som fx Facebook skal bruge automatiserede indholdsfiltre, men det medfører menneskeretlige udfordringer.

Automatiserede indholdsfiltre er et maskinlæringsprogram, hvor algoritmer automatisk identificerer og fjerner - eller hindrer upload af - tekst eller billeder på nettet. Det kan fx dreje sig om ulovligt indhold.

Algoritmerne, som ligger til grund for filtrene, er begrænsede i deres forståelse af konkrete omstændigheder og sammenhæng. Det kan føre til en unuanceret sortering.

I visse tilfælde vil filtrets resultater efterfølgende blive gennemgået af en person, der skal afklare, om indholdet reelt er ulovligt og skal fjernes. I andre tilfælde er der ingen menneskelig kontrol med indholdsfiltret.

Det er et menneskeretligt problem, at filtrenes ”beslutninger” foregår i det skjulte, og at det derfor ikke er muligt at få indblik i dem. Indholdsfiltrenes sortering er reelt umulig at gennemskue.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk