Civilsamfundskurser

Vores civilsamfundskurser henvender sig primært til danske civilsamfundsorganisationer, der ser menneskerettigheder som særligt relevante for deres arbejde.

Hold øje med vores kalender for datoer eller tilmeld dig vores mailingliste om kursustilbud lige her.

  • Religion og menneskerettigheder i nationalt og internationalt perspektiv

Introduktion til religion og menneskerettigheder både nationalt og internationalt. Kursusdagene kan tages som ét samlet to-dages kursus, eller du kan vælge kun at tilmelde dig den ene blok.

1. Religion og menneskerettigheder i et internationalt perspektiv

Her får du en kort introduktion til forholdet mellem religion og menneskerettigheder i et historisk perspektiv. Derefter giver vi en oversigt over forskellige religiøse traditioners og aktørers forståelse af og tilgang til menneskerettighederne. Sluttelig vil der være en gennemgang af retten til tros- og religionsfrihed i et internationalt perspektiv. Kurset vil inddrage konkrete eksempler og cases.

2. Religion og menneskerettigheder i Danmark

Kurset tager udgangspunkt i religionsfriheden, som den bliver reguleret og praktiseret i Danmark. Vi vil beskæftige os med, hvordan folkekirken og andre trossamfund er organiseret i forhold til staten, og lære om den dynamiske udvikling af både religionsfriheden og samfundet. Vi tager også fat på de seneste års debat om religionsfrihed.

  • Specialkursus: ”Ligebehandling og ikke-diskrimination – Det angår os alle”

På kurset bliver du præsenteret for ligebehandlingsprincipperne og de forskellige former for diskrimination. Kurset vil derudover fokusere på den danske ligebehandlingslovgivning og specifikt give dig indblik i lovgivningen omkring køn, etnisk oprindelse og handicap.

  • Børns rettigheder

På kurset vil du få en overordnet introduktion til FN’s børnekonvention og få belyst centrale principper fra denne. Der vil blive sat fokus på aktuelle menneskeretlige problemstillinger både i forhold til socialt udsatte børn og unge, og børn og unge der lever under ekstrem social kontrol.

  • Specialkursus: ”Privatlivets beskyttelse – retten til privatliv i en digital tidsalder”

På kurset bliver du præsenteret for, hvilke dilemmaer der med digitaliseringen kan opstå i forhold til retten til privatliv, herunder persondataloven og EU-forordningen. Aktuelle cases - fx logning - vil blive præsenteret, og du vil få viden om, hvilke rettigheder du har på internettet. Der sættes herudover fokus på privatlivets beskyttelse i forhold til sociale medier.

  • Specialkursus: ”Handicap og diskrimination i et menneskeretligt perspektiv”

På kurset vil du gennem konkrete eksempler blive introduceret til handicapkonventionen, og hvad diskrimination på grund af handicap indebærer. Derefter giver vi dig en praktisk gennemgang af, hvordan man kan bistå i sager om diskrimination på grund af handicap. Tilsidst vil du arbejde med analyse af cases, der omhandler forskellige former for diskrimination.

  • Grundkursus: ”Barnets bedste i de udlændingeretlige sager”

På kurset vil du blive introduceret til menneskeretten, og hvordan den er relevant i behandlingen af udlændingeretlige sager. Kurset vil gøre brug af cases, og deltagerne vil få indblik i, hvordan begreber som ”barnets bedste” og andre bestemmelser i menneskeretten kan spille ind i udlændingeretlige afgørelser.

  • Grundkursus i menneskerettigheder

På kurset vil du få en kort introduktion til centrale nationale, regionale og internationale menneskerettighedssystemer og mekanismer samt centrale begreber og principper inden for menneskerettighedsverdenen og indgå i en diskussion af konkrete cases, hvor menneskerettighedssystemer er i spil.

  • Specialkursus: Aktuelle perspektiver på hjemløse og andre socialt udsattes vilkår og rettigheder

Bliv introduceret til, hvordan hjemløshed og andre sociale problemer kan opstå i mødet med det omkringliggende samfund, og hvordan de forstås i en menneskeretlig kontekst. Vi fokuserer på de menneskeretligt funderede løsninger. Bemærk, at der vil være forskellige gæsteundervisere på de to kurser, men at de to kurser indholdsmæssigt overlapper.

Effektmålingsspørgsmål

For hele tiden at kunne forbedre vores kurser, får alle kursusdeltagere tilsendt en mail med et spørgeskema før og efter kurserne, som de blevet bedt om at besvare. Spørgeskemaet indeholder de samme spørgsmål både før og efter kurset, så vi kan se, om der er sket en ændring i svarerne fra deltagerne.

Ved at sammenligne de to spørgeskemaer kan vi få en idé om, hvilke læringsmål, kurset ikke har kunne leve op til. Det er altså ikke deltagerne, vi måler på, men kurset.

Her er to eksempler på spørgsmål, du kan få i spørgeskemaet:

Hvilken betydning har ikke-inkorporerede konventioner i Danmark?

  1. De er uden betydning
  2. De gælder som en dansk lov
  3. De er hensigtserklæringer
  4. De skal inddrages ved fortolkning og anvendelse af danske regler
  5. Ved ikke

Er udtalelser fra en FN komité bindende for stater?

  1. Nej
  2. Ja, for alle stater
  3. Ja, men kun for den stat, udtalelsen drejer sig om
  4. Ja, men kun for stater der har underskrevet den konvention, som komitéen overvåger
  5. Ved ikke