Nyhed

Elever med handicap bliver fravalgt til lærepladser

Gartner i drivhus
Erhvervsskolernes oplæringskonsulenter oplever, at virksomheder frasorterer lærlinge med handicap. Det viser analyse fra Institut for Menneskerettigheder, der anbefaler, at ansvaret for at sikre støtte bliver gjort tydeligt.

Erhvervsuddannelser er populære blandt unge med handicap. Faktisk er 25 procent af alle unge med handicap i gang med en erhvervsskoleuddannelse cirka to år, efter at de har afsluttet 9. klasse. Det samme gælder for 15 procent af unge uden handicap. Frafaldet for elever med handicap er til gengæld langt højere end for unge uden handicap. 

Det kan hænge sammen med, at elever med handicap kan have vanskeligt ved at lande en læreplads og få tilstrækkelig støtte under deres uddannelse og oplæring.

En ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder viser, at 52 procent af alle oplæringskonsulenter på erhvervsskolerne oplever, at virksomheder fravælger elever med handicap, helbredsproblemer eller psykiske udfordringer. 

Samtidig savner over halvdelen af virksomhederne ifølge SMV Danmark viden om støttemuligheder til elever med særlige udfordringer.

”Det er essentielt, at både elever, skoler og virksomheder kender mulighederne for støtte og gør brug af dem. Ellers misser vi en gylden mulighed for at uddanne unge med handicap og få flere faglærte ud på arbejdsmarkedet,” siger Rasmus Brygger, der er ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder.

Mennesker med handicap har generelt et lavere uddannelsesniveau, og tidligere undersøgelser viser, at arbejdsgivere er mere forbeholdne over for at vælge mennesker med handicap. Det bliver bekræftet af Institut for Menneskerettigheders nye undersøgelse. 

Erhversskoler risikerer at forskelsbehandle ulovligt

Undersøgelsen viser også, at erhvervsskolerne ikke formår at forebygge forskelsbehandling i forhold til lærepladser:

61 procent af de oplæringskonsulenter, der oplever, at virksomheder ikke ønsker elever med handicap, forsøger nemlig at imødekomme virksomhedens ønsker og risikerer dermed at forskelsbehandle ulovligt. 

”Erhvervsskolerne bærer et stort ansvar for at forebygge forskelsbehandling og sikre, at elever med handicap får den rette støtte til at gennemføre uddannelsen. Ellers risikerer skolerne at medvirke til forskelsbehandling og gøre det endnu vanskeligere for de unge at få fodfæste på arbejdsmarkedet,” siger Rasmus Brygger.

På baggrund af undersøgelsen anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at Børne- og Undervisningsministeriet tydeliggør erhvervsskolernes ansvar i lovgivningen og sikrer, at erhvervsskoler og virksomheder får tilstrækkelig information om støttemulighederne. 

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at Børne- og Undervisningsministeriet: 

  • sikrer bedre information til erhvervsskoler og virksomheder om, hvilken støtte lærlinge med handicap kan få under oplæring, herunder specialpædagogisk støtte (SPS), samt hvordan virksomheder kan tilbyde rimelig tilpasning til lærlinge med handicap.
  • tydeliggør i erhvervsuddannelsesloven, at det er erhvervsskolernes entydige ansvar at sikre, at elever med støttebehov tilbydes støtte i oplæringsperioder, samt at yde vejledning til elever og virksomheder i forbindelse med etableringen af en læreplads.
  • igangsætter et oplysningsarbejde, der skal sikre, at oplæringskonsulenter og elever på erhvervsskoler får kendskab til regler, rettigheder og klagemuligheder for at forebygge forskelsbehandling i forbindelse med oplæring
Kilde: Virksomheder fravælger elever på grund af handicap og helbred, Institut for Menneskerettigheder, juni 2024
Analyser om erhvervsuddannelser

Institut for Menneskerettigheder har lavet lignende undersøgelser i forhold til fravalg af lærlinge på baggrund af henholdsvis køn og etnicitet. 

Oplæringskonsulenterne oplevede, at 40 procent af virksomhederne fravalgte kvinder, men 36 procent fravalgte elever med etnisk minoritetsbaggrund. 

Virksomheder stiller ulovlige krav til lærlinges etnicitet, april 2023

Virksomheder fravælger ulovligt kvindelige elever, september 2023