Nyhed

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol giver Danmark medhold i sag om tiggeri

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg Foto: Colourbox
Det var ikke i strid med menneskerettighederne, da Danmark fængslede en rumæner for at tigge på gaden. Med dagens afgørelse godkender Menneskerettighedsdomstolen de danske regler om tiggeri.

I sagen Dian mod Danmark har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg i dag givet Danmark medhold i, at det ikke var i strid med menneskerettighederne, da en rumænsk statsborger i november 2021 blev idømt 20 dages ubetinget fængsel for at tigge på gaden med henvisning til straffelovens § 197.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har i sagen lagt vægt på, at den rumænske statsborger ikke havde bevist, at han var så udsat, at det var nødvendigt for ham at tigge. Desuden bemærker Domstolen, at der i Danmark er adgang til offentlig hjælp til EU-borgere i akut økonomisk nød, idet de kan søge om hjemsendelsesbistand.

Med dagens afgørelse godkender Menneskerettighedsdomstolen de danske regler om tiggeri.

Det er anden gang, at Domstolen tager stilling til en sag om tiggeri. Første gang var i en sag mod Schweiz, hvor Domstolen nåede frem til, at der var sket en overtrædelse af Menneskerettighedskonventionens artikel 8 om retten til respekt for privatliv. En væsentlig forskel mellem dagens afgørelse og den tidligere dom i Lăcătuş mod Schweiz er, at de danske regler ikke forhindrer alle former for tiggeri, hvilket de lokale regler i Schweiz gjorde.

På ryggen af dommen mod Schweiz besluttede den europæiske sammenslutning af nationale menneskerettighedsinstitutioner, ENNHRI, sidste sommer at gå ind i den verserende sag mod Danmark. Man anmodede blandt andet om, at Menneskerettighedsdomstolen skulle skabe klarhed over, hvornår stater kan kriminalisere tiggeri.

 

I Danmark er det efter straffelovens § 197 forbudt og pålagt med fængselsstraf i op til seks måneder at tigge i det offentlige rum. Forbuddet er todelt. Efter straffelovens § 197, stk. 1, kræver straf for tiggeri, at personen, der tigger, tidligere har modtaget en advarsel fra politiet for at tigge. I de situationer er straffen syv dages betinget fængsel for at overtræde forbuddet første gang.

Efter straffelovens § 197, stk. 2, kræves der ikke advarsel for at straffe for tiggeri, når en person tigger på en gågade, ved stationer, i eller ved supermarkeder eller i offentlige transportmidler. Samtidig er straffen for at tigge sådanne steder skærpet. Her er straffen 14 dages ubetinget fængsel førstegang, forbuddet overtrædes.

Hvis der er formildende omstændigheder, for eksempel at personen er blevet tvunget til at tigge eller er blevet udnyttet, kan straffen bortfalde. Der er ikke mulighed for at give en bødestraf.

 

 

Kontakt

Pressechef, Kommunikation og engagement