Nyhed

Østre Landsret afviser diskrimination af beboere fra Nøjsomhed

Billede af Helsingør fra vandsiden
Det var ikke ulovlig forskelsbehandling, da lejere blev opsagt af Boliggården i Helsingør for at undgå ghettostemplet. Sådan lyder Østre Landsrets dom. Institut for Menneskerettigheder deler ikke landsrettens vurdering.

Østre Landsret har 27. juni 2022 stadfæstet Boligretten i Helsingørs dom og fastholder dermed, at lejerne i Nøjsomhed ikke blev udsat for diskrimination. 

En gruppe beboere sagsøgte med Institut for Menneskerettigheders opbakning Boliggården, der driver Nøjsomhed, for at diskriminere på baggrund af etnisk oprindelse. 

Vi er ikke enige i landsrettens grundlæggende fortolkning af ligebehandlingslovgivningen.
Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder

”Vi tager landsretten dom til efterretning, og det er nu op til lejerne at afgøre, om sagen skal forsøges indbragt for Højesteret. Dommen er konkret begrundet, men vi er ikke enige i landsrettens grundlæggende fortolkning af ligebehandlingslovgivningen,” siger Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder. 

Ifølge Østre Landsret blev beboerne nemlig hverken direkte eller indirekte diskrimineret, blandt andet fordi "ikkevestlige" ikke henviser til én bestemt befolkningsgruppe med samme etniske oprindelse.

Nøjsomhed har siden 2018 været på regeringens ghettoliste, og for at komme af listen opsagde Boliggården lejere i syv opgange, hvor der boede flest beboere med ikkevestlig baggrund.

Institut for Menneskerettigheder indtrådte til støtte for gruppen af beboere, der siden opsigelsen fra deres bolig i Nøjsomhed, har klaget over ulovlig forskelsbehandling på baggrund af etnicitet.