Nyhed

Grønt lys til at fortsætte retssag om forskelsbehandling i Mjølnerparken

Mand krydser Superkilen og Den Sorte Plads ved Mjølnerparken på Nørrebro. Foto: Colourbox
Landsretten vurderer, at Boligministeriet kan sagsøges for at have godkendt en plan, der fjerner over 200 boliger fra Mjølnerparken. Dermed kan en gruppe beboere fortsætte deres retssag og få afklaret, om der er tale om ulovlig forskelsbehandling.

Østre Landsret har onsdag givet 12 beboere fra Mjølnerparken på Nørrebro i København grønt lys til at fortsætte deres retssag mod Boligministeriet.

Beboergruppen sagsøger Boligministeriet, fordi ministeriet har godkendt udviklingsplanen, der betyder, at omkring 260 boliger i Mjølnerparken skal sælges, og beboere skal flytte. Ifølge beboergruppen har udviklingsplanen ført til ulovlig forskelsbehandling og brud med internationale konventioner.

Boligministeriet har argumenteret for, at sagen mod ministeriet skulle afvises. Ministeriet har nemlig ikke udarbejdet eller vedtaget udviklingsplanen, men alene godkendt planen. Men det argument afviser Østre Landsret altså, så retssagen kan fortsætte.

Institut for Menneskerettigheder er indtrådt i sagen til støtte for lejerne:

”Loven, som udviklingsplanen udspringer af, kategoriserer boligområder efter beboernes etniske baggrund. Vi vurderer derfor, at det er ulovlig forskelsbehandling, når udviklingsplanen indebærer, at beboerne bliver tvunget til at flytte og dermed bliver stillet ringere på grund af deres etnicitet,” siger Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder.

Udviklingsplanen blev vedtaget, som følge af at Mjølnerparken kom på ministeriets liste over områder, der dengang gik under betegnelsen ”hårde ghettoer”.

Andelen af beboere med etnisk minoritetsbaggrund er også i dag med til at kategorisere Mjølnerparken som et ”omdannelsesområde”. Det medfører, at særligt beboere med etnisk minoritetsbaggrund risikerer at blive opsagt.

FN har tidligere kritiseret Danmarks såkaldte ghettolovgivning, der blev vedtaget i 2018. Både FN’s Racediskriminationskomite og FN’s Komité for Økonomiske, Sociale og Kulturelle Rettigheder har anbefalet den danske regering at afskaffe eller ændre dele af loven.

Derfor støtter Institut for Menneskerettigheder lejerne

Institut for Menneskerettigheder er indtrådt til støtte for lejerne i retssagen mod Boligministeriet. Det betyder, at Institut for Menneskerettigheder under sagen får mulighed for at argumentere for, hvorfor vi vurderer, at udviklingsplanen krænker lejernes ret til ikke at blive forskelsbehandlet på grund af deres etnicitet.
Udfaldet af retssagen kan få principiel betydning for, hvordan etniske minoriteter fremover er beskyttet mod forskelsbehandling både efter dansk lovgivning såvel som efter de internationale konventioner og EU-retten.