Nyhed

Aftale skal bekæmpe antisemitisme i Danmark

torv
Ny politisk aftale vil blandt andet sætte ind mod antisemitiske hadforbrydelser og hadefulde ytringer online. Det er vigtigt at dæmme op for stigende had mod jøder i Danmark, vurderer Institut for Menneskerettigheder.

Der er i dag indgået en politisk aftale om at skærpe indsatsen mod antisemitisme. Aftalen, der er et tillæg til handlingsplanen mod antisemitisme fra 2022, lægger blandt andet op til at skærpe straffen for hadforbrydelser mod jøder og andre minoriteter, kortlægge omfanget af onlinehad rettet mod jøder og styrke unges viden om Holocaust.

Og der er behov for at sætte ind mod antisemitisme og beskytte jødiske borgere, vurderer Institut for Menneskerettigheder.

”Ingen skal opleve had, trusler og vold på grund af deres religiøse tilhørsforhold. Derfor hilser vi det velkommen, at et samlet Folketing tager initiativ til at gøre mere for at beskytte Danmarks jødiske mindretal og målrette ressourcer til indsatsen mod hadforbrydelser,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

De senere år er der i Europa generelt registreret en stigning i antisemitiske hændelser og ytringer. I 2023 advarede EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder om, at jøder i europæiske lande er mere udsat for had end for år tilbage. 

”Jøder skal kunne færdes frit, trygt og sikkert i Danmark. Myndighederne har på deres side pligt til at sætte effektivt ind mod alvorlige krænkelser som hadforbrydelser,” siger Louise Holck. 

Institut for Menneskerettigheder anbefaler fortsat, at Rigspolitiet bør registrere en sag som en potentiel hadforbrydelse, når en sag anmeldes, for at sikre systematisk vidensindsamling og effektiv efterforskning.

Det Jødiske Samfund i Danmark offentliggjorde 7. marts 2024 en rapport, der viser det højeste antal registrerede antisemitiske hændelser for 2023 siden 2012, hvor registreringen blev indført. 

Ifølge rapporten steg antallet af antisemitiske hændelser fra ni i 2022 til 121 i 2023. Over halvdelen af hændelserne fandt sted online. 102 af de 121 hændelser skete efter Hamas’ terrorangreb 7. oktober 2023. Der foreligger endnu ingen systematiske undersøgelser eller tal på hadforbrydelser mod muslimer i Danmark efter 7. oktober 2023.

Hadforbrydelser i Danmark

Hadforbrydelser er den alvorligste form for diskrimination. Hadforbrydelser kan komme til udtryk som blandt andet vold, hærværk, tyveri eller hadefulde ytringer og er en kriminel handling, der er motiveret af fordomme eller had mod personer på grund af ofrets religion, etnicitet, seksuelle orientering, kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika eller handicap. Det er det såkaldte hadmotiv, der kendetegner en hadforbrydelse.


 

Kontakt

Pressechef, Kommunikation og engagement