Nyhed

Kommuner bør stoppe brugen af misvisende tests af grønlandske forældre

Mor med barn på armen
Institut for Menneskerettigheder opfordrer kommuner til at stoppe brugen af forældretests af grønlandske forældre, så længe testene ikke er tilpasset grønlandsk sprog og kultur.

Anbringelser af grønlandske børn kan være begrundet i kulturelle og sproglige misforståelser, fordi forældretests, der bruges i anbringelsessager, ikke er tilpasset grønlandsk sprog og kultur.

Både intelligens- og personlighedstests risikerer at give et misvisende billede af de grønlandske forældres intelligens og empati, eftersom de ikke tager højde for sprogbarrierer eller kulturelle forskelle. Der er blandt andet eksempler på, at psykologer tester de grønlandske forældre på dansk, selvom det ikke er deres førstesprog. 

Grønlandske forældre risikerer at blive vurderet forkert i anbringelsessager.

Derfor opfordrer Institut for Menneskerettigheder nu kommuner til at stoppe med at anvende de nuværende forældretests på grønlandske forældre, indtil nye kulturtilpassede tests er udviklet. Der er nemlig risiko for, at børn af grønlandske forældre bliver fjernet på et fejlagtigt grundlag.

”De gængse tests er uegnede til at vurdere grønlandske forældres evne som forældre, og anvendelsen kan derfor både udgøre diskrimination og gribe ind i retten til familieliv. Danmark har pligt til at beskytte grønlænderes rettigheder, særligt i mødet med danske myndigheder,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

FN’s specialrapportør for oprindelige folk, Francisco Cali-Tzay, rettede under sit besøg i København en skarp kritik mod Danmark. Specialrapportøren slog blandt andet ned på, at grønlandske børn i Danmark har syv gange højere risiko for at blive anbragt uden for hjemmet end andre børn i Danmark.

Derfor var det også gode nyheder, da en aftale fra marts 2023 afsatte 7,8 millioner kroner til at styrke sagsbehandling og samarbejde i børnesager med grønlandske familier. 

Kultur- og sprogtilpasning trækker ud

Nu viser det sig, at initiativet om oversættelse og tilpasning af psykologiske tests til grønlandsk sprog og kultur ikke er blevet gennemført inden for den fastsatte tidsramme i 2023. 

I stedet vil der i år blive foretaget en forundersøgelse, som skal danne grundlag for, at der senere bliver taget stilling til den videre proces. 

”Mens vi venter på evalueringen, risikerer grønlandske forældre at blive vurderet forkert i anbringelsessager. Når et barn bliver fjernet fra sine forældre, må der aldrig kunne sættes en finger på myndighedernes vurdering, og det kan der, så længe testningen ikke er tilpasset grønlandsk sprog og kultur,” fastslår Louise Holck.

I 2022 udgav Institut for Menneskerettigheder et notat om risikoen for diskrimination i forbindelse med testning af forældrekompetencer hos grønlændere i Danmark og anbefalede, at Socialministeriet sikrer grønlænderes ret til familieliv og til ikke at blive diskriminereret. Institut for Menneskerettigheder vurderer ikke om anbringelser, herunder tvangsfjernelser, er berettigede eller ej, men fokuserer udelukkende på processen op til. 

Flere forskere har også rejst kritik af de tests, de danske kommuner anvender til at afklare grønlænderes forældreevner, fordi testværktøjerne er kulturelt skæve og stiller grønlandske forældre dårligt. Testene er nemlig udviklet til personer i vestlige kulturer og er ikke uden videre anvendelige til at teste grønlændere.


 

Kontakt

Juridisk Projectchef, Ligebehandling