Nyhed

10 fokusområder skal forbedre rettigheder for personer med handicap

10 fokusområder skal forbedre rettigheder for personer med handicap
Instituttets nye Guldindikatorer skal gøre det muligt at måle og overvåge Danmarks arbejde med at forbedre rettighederne for personer med handicap.

I hvor høj grad har personer med handicap adgang til offentlig transport, og er det sværere at få politisk indflydelse, hvis man har et handicap, end hvis man ikke har? Det er nogle af de områder, som de 10 såkaldte Guldindikatorer skal sætte tal på.

Som et led i arbejdet med at gennemføre Handicapkonventionen i Danmark præsenterer Institut for Menneskerettigheder 10 nøje udvalgte indikatorer, som skal gøre det muligt at måle Danmarks fremskridt med at gennemføre og overholde de rettigheder, som er sikret i konventionen.

Hvad er Guldindikatorerne?

Guldindikatorerne er en samling af 10 indikatorer, som kan bruges til at måle Danmarks fremskridt med at gennemføre Handicapkonventionen.

Hver af de 10 indikatorer sammenligner gældende forhold for personer med og uden handicap på områder inden for FN’s handicapkonvention herunder beskæftigelse, tilgængelighed, sundhed og politisk deltagelse.

”Vi er utrolig glade for, at vi nu har et effektivt værktøj til at måle, hvor godt det går Danmark med at gennemføre Handicapkonventionen, og som forhåbentlig også kan sætte mere skub i arbejdet,” siger ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg.

Målbar ligebehandling

Institut for Menneskerettigheder har tidligere efterlyst flere tal på, hvordan det går med ligebehandlingen på handicapområdet, ligesom der kun i et begrænset omfang eksisterer relevante data, der kan bruges til måling på Guldindikatorerne.

”Vi håber, at de relevante myndigheder vil sikre, at der bliver indhentet data med regelmæssige mellemrum, og at Guldindikatorerne bliver koblet til de nationale målsætninger for handicapområdet,” siger Maria Ventegodt Liisberg.

Den nuværende danske undersøgelse, der i størst omfang bidrager med data til målingen af Guldindikatorerne er Det Nationale Forskningsinstitut for Velfærds (SFI) Handicap og Levevilkårsundersøgelse. Instituttet håber, at Guldindikatorerne bliver inkorporeret i den kommende levevilkårsundersøgelse, der forventes gennemført i løbet af 2016.

Sammenligner forhold for personer med og uden handicap

Med Guldindikatorerne bliver det muligt at sammenligne gældende forhold for personer henholdsvis med og uden handicap på 10 områder inden for Handicapkonventionen. Det drejer sig blandt andet om områderne lighed og ikke-diskrimination, frihedsberøvelse, sundhed, uddannelse, beskæftigelse og politisk deltagelse.

”Vi kan først danne os et reelt billede af situationen for personer med handicap på de forskellige områder, når vi har tal på det. Vi håber, at mere viden om situationen for personer med handicap vil sætte skub i gennemførelsen af Handicapkonventionen,” siger Maria Ventegodt Liisberg.

Særligt udvalgt gennem en inkluderende proces

Guldindikatorerne er udarbejdet gennem dialog med en følgegruppe bestående af danske handicaporganisationer, relevante ministerier, forskere, Danmarks Statistik og SFI, for at sikre at Guldindikatorerne omfatter de væsentligste områder inden for Handicapkonventionen.

Ved at inkludere relevante parter i processen håber Institut for Menneskerettigheder, at Guldindikatorerne i videst muligt omfang vil blive brugt til at måle og overvåge Danmarks arbejde med Handicapkonventionen.

Hvad er Handicapkonventionen?

Formålet med FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap eller blot Handicapkonventionen er at fremme, beskytte og sikre muligheden for, at alle personer med handicap fuldt ud kan nyde alle menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder på lige fod med andre.

Det betyder blandt andet, at personer med handicap skal kunne indgå i samfundet på lige fod med andre inden for områder som uddannelse, sundhed, beskæftigelse og politisk deltagelse.

Danmark tiltrådte Handicapkonvention i 2009, og Institut for Menneskerettigheder er udpeget af Folketinget til at fremme og overvåge gennemførelsen af konventionen.