Nyhed

En ud af 25 kandidater har etnisk minoritetsbaggrund: ”Det er en udfordring for demokratiet.”

Gruppe foran Christiansborg ridebane. Foto: Colourbox
Etniske minoriteter er fortsat en stærkt underrepræsenteret gruppe i dansk politik, viser ny analyse. Gruppen udgør fire procent af alle kandidater til Folketinget.

Ved det kommende folketingsvalg er der mulighed for at sætte kryds ved i alt 923 kandidater, der alle håber at få indflydelse på dansk politik. Men på stemmesedlerne er der langt mellem kandidater med etnisk minoritetsbaggrund, viser en analyse fra Institut for Menneskerettigheder.

I syv af de ti storkredse er der faktisk færre end fem kandidater med etnisk minoritetsbaggrund på stemmesedlen. På landsplan udgør gruppen kun 4 procent af alle de opstillede kandidater, mens indvandrere og efterkommere udgør 14,4 procent af befolkningen.

Antallet af kandidater med indvandrer- eller efterkommerbaggrund lå ved de seneste folketingsvalg i 2015 og 2019 på henholdsvis 3,8 procent og 3,6 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Når en gruppe er stærkt underrepræsenteret, er det en udfordring for det repræsentative demokrati.
Nikolaj Nielsen. ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder

Den vedvarende underrepræsentation kan være et demokratisk problem, vurderer Institut for Menneskerettigheder:

”Når en gruppe er stærkt underrepræsenteret, er det en udfordring for det repræsentative demokrati. Det betyder nemlig, at deres vilkår og erfaringer i ringere grad bliver repræsenteret i den politiske samtale,” siger Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder.

Forskning viser desuden, at minoritetsetniske grupper i højere grad stemmer på eller søger mod kandidater, de kan spejle sig i.

Kvinder udgør 35 procent at de minoritetsetniske folketingskandidater, mens mænd udgør 65 procent. Det svarer nogenlunde til kønsfordelingen blandt det samlede antal kandidater.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at partierne sætter klare mål for at fremme ligestilling og mangfoldighed i opstillingen af kandidater.

Sådan har vi gjort

Institut for Menneskerettigheder har indsamlet information om i alt 923 via partiernes hjemmesider og mails til de partier, hvor det ikke var muligt at hente information om kandidater.

Optællingen sluttede 23. september 2022.

I gennemgangen af kandidaterne har vi kategoriseret deres formodede etniske minoritetsstatus ud fra navn og billede. Begge kriterier – det vil sige både navn og billede – skal altså være opfyldt, før kandidaten kategoriseres som kandidat med etnisk minoritetsbaggrund.

Kilde: 'Fremgang og stilstand i toppen af dansk politik - en analyse af repræsentation i forhold til køn og etnicitet', oktober 2022