Nyhed

Ændring af værgemålsloven kan give flere danskere stemmeret til folketingsvalg

Gadeskilt peger mod valglokale
Institut for Menneskerettigheder tager positivt imod et nyt forslag fra Justitsministeriet, der kan give flere personer under værgemål stemmeret

Justitsministeriet har fremstillet et forslag til ændring af værgemålsloven, som kan betyde et væsentlig fremskridt for flere danske borgeres beskyttelse af retten til selvbestemmelse og mulighed for deltagelse i det danske demokrati.

En ny, fleksibel ordning skal gøre det muligt for personer under værgemål at beholde deres retlige handleevne delvist og dermed også kunne bevare retten til at stemme.

Slut med ”alt-eller-intet-ordning”

Særligt om §6-værgemål

Det såkaldte §6-værgemål har til formål at beskytte personer mod at komme i økonomisk uføre pga. egne handlinger eller ved at andre udnytter personens nedsatte funktionsevne.

Man bliver sat under § 6-værgemål enten frivilligt eller ved tvang ved en domsafgørelse.

Som ordningen ser ud i dag, bliver personer under værgemålet frataget hele deres retlige handleevne. Det betyder, at de også automatisk mister deres ret til at stemme ved folketingsvalg og folkeafstemninger.

Omkring 2.000 personer er under §6-værgemål.

Den retlige handleevne er evnen til at indgå retligt bindende aftaler. I dag findes der kun en ”alt-eller-intet-ordning”, som indebærer, at man kun kan have fuld retlig handleevne eller ingen retlig handleevne. Mennesker under det såkaldte § 6-værgemål får i dag frataget den fulde retlige handleevne, og mister da også automatisk retten til at stemme til folketingsvalg og andre folkeafstemninger.

I det nye forslag til ændring af værgemålsloven lægger Justitsministeret op til, at den nuværende ordning bliver erstattet af en mere fleksibel løsning. Konkret skal det ske ved, at personen under værgemål alene mister retten til at indgå bestemte typer aftaler eller til kun at råde over beløb af en vis størrelse.

Justititsministeriet vurderer samtidig, at personer, der kun er underlagt en delvis fratagelse af den retlige handleevne, ikke vil miste stemmeretten til Folketingsvalg.

Skræddersyet værgemål

”Vi er meget positive over for forslaget om mulighed for mere fleksible regler. Det åbner op for, at man fremover kan skræddersy værgemål til den enkeltes behov,” siger ligebehandligchef ved Institut for Menneskerettigheder, Maria Ventegodt, og fortsætter:

”Forhåbentligt fører ændringen af værgemålsloven både til, at meget færre mennesker vil få frataget deres stemmeret, og at flere vil en få højere grad af selvbestemmelse i forhold til deres egen økonomi.”

Institut for Menneskerettigheder har indsendt høringssvar til forslaget. Her lægger man vægt på, at hvis forslaget skal have den ønskede effekt, så er det afgørende, at muligheden for delvis fratagelse i praksis også reelt kommer til at erstatte brugen af fuldstændig fratagelse af den retlige handleevne.

Derfor opfordrerinstituttet blandt andet til, at hvis forslaget bliver vedtaget, skal alle personer, der i dag er frataget den retlige handleevne, informeres om de nye regler, så de får mulighed for at anmode om at overgå til den nye ordning.