Nyhed

Afslag på statsborgerskab var ulovlig diskrimination

Dommerhammer
Vestre Landsret har tildelt en mand med handicap en godtgørelse, fordi der var tale om diskrimination, da han blev nægtet dansk statsborgerskab.

Det var ulovlig indirekte diskrimination, da Folketingets Indfødsretsudvalg i 2015 gav afslag på en ansøgning om dansk statsborgerskab fra en mand med handicap. Det har Vestre Landsret slået fast i en dom i dag. Institut for Menneskerettigheder har indtrådt i sagen til støtte for manden.

Indfødsretsudvalget afslog at give dispensation til manden og fastholdt kravet om, at han ikke måtte have modtaget offentlig forsørgelse. Manden havde modtaget ledighedsydelse i forbindelse med, at han på grund af sit handicap var visiteret til fleksjobordningen og var ledig i knap to måneder i sommeren 2015. Ledige uden handicap ville i en lignende situation have fået arbejdsløshedsdagpenge, som ikke har betydning for retten til at opnå statsborgerskab.

Vestre Landsret har med dagens dom givet manden og Institut for Menneskerettigheder ret i, det var en krænkelse, da Indfødsretsudvalget ikke gav dispensation og tog højde for, at manden fik ydelsen på grund af sit handicap. Landsretten anerkender, at han blev udsat for diskrimination i strid med FN’s Handicapkonvention og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

”Det er rigtig glædeligt, at Vestre Landsret fastslår, at mennesker med handicap ikke må blive diskrimineret i adgangen til statsborgerskab. Det er vigtigt både på statsborgerskabsområdet, hvor vi oplever en stor uvilje mod at respektere, at det er forbudt at diskriminere på grund af handicap. Men det er også en vigtig sag generelt for personer med handicap, fordi diskrimination på grund af handicap er et generelt problem i vores samfund,” siger Maria Ventegodt, ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder.

Vestre Landsret har ikendt manden 10.000 kr. i godtgørelse.