Nyhed

Asylpar skal høres, før de skilles ad

To holder hinandens hænder
Instituttet slår i nyt høringssvar fast, at mindreårige asylansøgere skal høres, inden de adskilles fra deres partner eller ægtefælle. Som konsekvens bør Udlændingestyrelsen ændre sin praksis.

Udlændinge- og Integrationsministeriet har sendt et lovudkast i høring, der har til formål at skabe lovhjemmel for, at par med mindreårige asylansøgere kan adskilles ved ankomsten til Danmark. Regeringen lægger op til, at Udlændingestyrelsen fortsat først skal indkvartere mindreårige par separat, og at parterne alene høres, hvis parret ikke går med til at blive adskilt.

Institut for Menneskerettigheder vurderer dog, at det ikke er lovligt at adskille parrene uden først at høre parterne og undersøge sagen grundigt. Det skyldes, at der er tale om en afgørelse i forvaltningslovens forstand, og at man kan afbryde et beskyttelsesværdigt familieliv for mennesker i en sårbar situation, fremgår det af instituttets høringssvar.

”Det er vores klare vurdering, at den indledende beslutning om at indkvartere mindreårige par hver for sig er en afgørelse efter forvaltningsloven. Derfor har parrene ret til de samme retssikkerhedsgarantier, som gælder i andre afgørelser, og de skal derfor høres, inden de bliver skilt ad. Det følger i øvrigt også af de processuelle garantier, som kan udledes af artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention” siger Pernille Boye Koch.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler derfor, at Udlændinge- og
Integrationsministeriet ændrer lovudkastet, så Udlændingestyrelsens adskillelse af asylpar lever op til forvaltningslovens retssikkerhedsgarantier allerede ved den indledningsvise indkvartering.

Kontakt

Forskningschef, Forskning