HØRINGSSVAR

Bedre vilkår for fordrevne ukrainere bør også gælde flygtninge fra andre lande

Pigtrådshegn
HØRINGSSVAR: Et nyt lovforslag vil give bedre vilkår til fordrevne fra Ukraine, men ikke flygtninge fra andre lande. Institut for Menneskerettigheder advarer i et nyt høringssvar om risiko for diskrimination.

Det skal være nemmere for kommunerne at tildele ukrainske fordrevne bolig. Samtidig skal fordrevne børn og unge fra Ukraine have mulighed for at blive undervist på ukrainsk i danske skoler. Det foreslår regeringen i et nyt lovforslag.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at Folketinget også giver flygtninge fra andre lande samme mulighed for at få adgang til bolig og uddannelse.

Som udgangspunkt skal alle fordrevne og flygtninge, som har lovligt ophold i Danmark, behandles lige.

”Regeringen lægger med lovforslaget op til forskelsbehandling, fordi flygtninge fra andre lande vil blive stillet ringere end fordrevne fra Ukraine. Det er jo ikke kun fordrevne personer fra Ukraine, der har behov for bolig og uddannelse,” siger Louise Holck, direktør hos Institut for Menneskerettigheder, og fortsætter:

”Som udgangspunkt skal alle fordrevne og flygtninge, som har lovligt ophold i Danmark, behandles lige. Hvis ukrainerne skal have bedre adgang til for eksempel bolig, skal der være en saglig årsag til at gøre det.”

Institut for Menneskerettigheder påpeger i høringssvaret, at regeringen i lovforslaget mangler at gøre rede for årsagen til, at fordrevne fra Ukraine skal behandles bedre i adgangen til almene boliger og uddannelse end herboende flygtninge.

Alle flygtninge skal have lige muligheder

Institut for Menneskerettigheder ser positivt på, at regeringen ønsker at give ukrainske flygtninge bedre muligheder for at indgå i det danske samfund ved at indføre ukrainsk undervisningssprog i de danske skoler, og opfordrer til, at regeringen også overvejer at lette adgangen til modersmålsundervisning for herboende flygtninge:

”Efter at paradigmeskiftet blev vedtaget, er udgangspunktet i dag, at flygtninge får midlertidige opholdstilladelser. Det understreger behovet for, at alle flygtninge skal have mulighed for at tage del i det danske samfund uden at give afkald på deres egen kultur, identitet og modersmål,” siger Louise Holck.

Det fremgår af lovforslaget, at cirka fem millioner mennesker har forladt Ukraine, og at regeringen forventer en fortsat stor tilstrømning af fordrevne personer fra Ukraine.