Nyhed

Bekymrende tal fra Ankestyrelsen: Fejl i næsten hver anden afgørelse på handicapområdet

Mand i kørestol i park
Ankestyrelsen har fundet fejl i 47 procent af kommunernes afgørelser om ledsagelse til mennesker med handicap. Fejlene betyder, at der er borgere, som ikke får den hjælp, de har ret til, understreger Institut for Menneskerettigheder.

Borgere med handicap får ikke nødvendigvis den hjælp, de har brug for, fordi der sker fejl i kommunernes sagsbehandling. 

Det viser nye tal fra Ankestyrelsen, der afdækker, om kommunerne overholder regler og praksis på handicapområdet. I 47 procent af de gennemgåede sager har Ankestyrelsen fundet så væsentlige fejl, at sagerne ville blive omgjort, hvis der blev klaget.

”Hidtil har vi kun set toppen af isbjerget i forhold til fejl i handicapsager. De nye tal viser, at også sager, som ikke bliver klaget over, er behæftede med fejl, og at borgere derfor ikke får den hjælp, de har brug for og krav på,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder. 

Tallene bygger på Ankestyrelsens gennemgang af 385 kommunale afgørelser om ledsagelse, som mennesker med handicap kan få bevilliget for at kunne deltage i aktiviteter uden for hjemmet.

”Ledsageordningen er en afgørende forudsætning for, at mennesker med handicap kan leve et selvstændigt liv og deltage i sociale og kulturelle aktiviteter,” fastslår Louise Holck.

27 procent af de klagesager, som Ankestyrelsen behandlede om ledsagelse fra 2019 til 2022, er blevet omgjort. Fra 2014 til 2022 fandt Ankestyrelsen desuden fejl i 25.089 klagesager på hele handicapområdet og omgjorde afgørelserne. 

Institut for Menneskerettigheder opfordrer til, at den kommende handicapaftale ikke svækker Ankestyrelsens uafhængighed ved at involvere Socialministeriet og KL, inden Ankestyrelsens principielle afgørelser i klagesager offentliggøres. 

Om Handicapsagsbarometeret

Ankestyrelsens Handicapsagsbarometer giver et overblik over, om kommunerne på tværs af landet overholder centrale lovkrav i deres afgørelser i sager på handicapområdet. I år handler Handicapsagsbarometeret om ledsagelse og gennemgår 385 sager om ledsagelse til voksne med handicap, servicelovens § 97. I de kommende år vil Ankestyrelsen undersøge kommunernes afgørelser om merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste. Handicapsagsbarometret indgår i et samlet initiativ om bedre retssikkerhed og tillid på handicapområdet.