Nyhed

Danmark dømmes for at udvise somalier for altid

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Bygningen på billedet er Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, EMD

Det var en krænkelse af en somalisk mands rettigheder, da han blev udvist med et permanent indrejseforbud. Danmark er netop blevet dømt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

En somalisk mand, der som fireårig kom til Danmark med sin mor, har fået Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols ord for, at det var en krænkelse af hans rettigheder, da han blev udvist af Danmark med et permanent indrejseforbud.
 
Den somaliske mand blev idømt 2,5 års fængsel for at være i besiddelse af et skarpladt våben under særligt skærpende omstændigheder. Derudover blev han dømt til udvisning og måtte aldrig vende tilbage til Danmark.
 
Menneskerettighedsdomstolen anerkender, at de danske domstole har foretaget en grundig vurdering af menneskeretten. Ligeledes udtaler domstolen, at der er tale om kriminalitet med alvorlige konsekvenser for andres liv og helbred, og at den dømte var en alvorlig trussel mod den offentlige orden.
 
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols når alligevel frem til, at mandens ret til at blive boende i Danmark er blevet krænket. 
 
Flere omstændigheder får domstolen til at konkludere, at udvisningen er en krænkelse. Det gælder især, at manden er blevet udvist med et permanent indrejseforbud, at han som voksen ikke tidligere har begået alvorlig kriminalitet, at han ikke tidligere er blevet advaret af danske domstole om, at han kan blive udvist, og at han ikke har nogen reel tilknytning til Somalia. Han har ikke besøgt landet, siden han kom til Danmark i 1997, og han taler og forstår kun en lille smule somali. 
 
Det er første gang siden 2002, at Danmark bliver dømt i en udvisningssag, og dommen lader til at skille sig ud fra domstolens nyere praksis i udvisningssager, hvor domstolen gennem flere år har givet staterne vid mulighed for at udvise dømte udlændinge.
 
Dommen mod Danmark er ikke endelig, og Danmark har mulighed for at anmode om, at sagen bliver vurderet af Menneskerettighedsdomstolens Storkammer. Storkammeret tager sig af principielle sager, der rejser væsentlige spørgsmål om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.