Nyhed

Danmark dømt: Tre år var for lang tid at vente på familiesammenføring

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har fredag dømt Danmark i en principiel sag om familieliv for flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus.

Menneskerettighedsdomstolen har med dagens dom slået fast, at flygtninge – uanset opholdsstatus – nyder en særlig beskyttelse af familielivet, da de ikke har mulighed for at være sammen med deres familie i hjemlandet. 

Sagen er rejst af en syrisk mand, der i 2017 sagsøgte den danske stat for den lange ventetid på familiesammenføring med sin hustru. Manden tabte sagen ved de danske domstole. 

Krænkelse af retten til familieliv

Sagen handler om, hvorvidt treårsreglen i den specifikke sag er en krænkelse af retten til familieliv. Treårsreglen betyder, at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus skal vente tre år, efter de har modtaget asyl, før de kan søge om at blive genforenet med deres familie. 

Institut for Menneskerettigheder har indtrådt i retssagen både ved de danske domstole og nu ved Menneskerettighedsdomstolen, idet der er tale om en principiel menneskeretlig sag.

”Der er tale om en markant dom. Domstolen har slået fast, at tre år er for lang tid at vente på familiesammenføring, og det er første gang, at domstolen tager stilling til spørgsmålet,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder. 

Danmark skal ændre lovgivning

Sagen er af principiel betydning og vil formentlig betyde, at Danmark skal ændre lovgivningen på området. 

”Sagen har været vigtig at få afklaret ud fra et menneskeretligt perspektiv. Dommen betyder formentlig, at Danmark vil skulle justere lovgivningen, således at retten til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig opholdsstatus bliver styrket,” siger Louise Holck. 

Hvad er treårsreglen?

Der er tre flygtningegrupper i Danmark. Det er kun den flygtningegruppe, som har fået opholdstilladelse på baggrund af de generelle forhold i hjemlandet (eksempelvis Syrien), som skal vente tre år, før de kan søge om at blive sammenført med deres familie.

De andre flygtningegrupper, dvs. personer, som er personligt forfulgt, kan søge om at blive familiesammenført fra det øjeblik, de har fået asyl.  

 

Kontakt