Nyhed

Danmark dømt ved Menneskerettighedsdomstolen for at udsende syg mand

Hammer
Danmark skulle have sikret sig, at en psykisk syg mand havde reel adgang til tilstrækkelig sundhedsbehandling i Tyrkiet.

Danmark er i dag blevet dømt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Der er tale om en sag om en meget alvorlig, psykisk syg mand, der blev udsendt til Tyrkiet efter tidligere at være dømt til udvisning på grund af kriminalitet.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fandt, at den danske stat burde have sikret sig, at den alvorligt syge mand kunne få en tilstrækkelig sundhedsbehandling i Tyrkiet.

”Afgørelsen handler om staternes ansvar over for syge mennesker i forbindelse med udsendelse af Danmark. Domstolen har fokus på, om borgeren vil modtage tilstrækkelig sundhedsbehandling efter udsendelsen til Tyrkiet,” siger Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Dommen er afsagt af et flertal på fire dommere mod tre. Dommerne var uenige på forskellige punkter.

”Uenigheden blandt dommerne er udtryk for, at staternes ansvar i sager om udsendelse af syge udlændinge er under udvikling ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol,” forklarer Jonas Christoffersen.

Menneskerettighedsdomstolen afsagde den 13. december 2016 dom i Paposhvili-sagen om udsendelse af en alvorligt syg mand til Georgien. Dommen har tidligere været genstand for debat i Danmark, fordi Udlændinge- og Integrationsministeriet var for længe om at tage højde for dommen i sin praksis om humanitære opholdstilladelser. Det er fortolkningen af den dom, der giver anledning til uenighed internt i Menneskerettighedsdomstolen. Den danske dommer, Jon Fridrik Kjølbro, er blandt mindretallet på tre dommere.

De tre dommere, der var i mindretal, udtalte blandt andet, at flertallet skulle have ladet Menneskerettighedsdomstolens storkammer på 17 dommere vurdere sagen i stedet for selv at træffe afgørelse.

Danmark har mulighed for at anmode om, at sagen bliver vurderet af Storkammeret. Storkammeret tager sig af principielle sager, der rejser væsentlige spørgsmål om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det er et udvalg på 5 af Storkammerets dommere, der skal vurdere, om sagen har en sådan karakter.