Nyhed

Danmark indgår forlig i sag om langvarig bæltefiksering

Bælte fiksering i psykiatrien
Den danske regering indgik torsdag forlig i en sag, der var rejst ved Menneskerettighedsdomstolen. Dermed undgik Danmark sandsynligvis endnu en dom på grund af langvarig bæltefiksering.

Silas Dam blev under en psykiatrisk indlæggelse i december 2018 bæltefikseret i over et døgn. I januar 2019 blev han bæltefikseret i over tre timer. Efter at by- og landsretten havde vurderet, at begge bæltefikseringer var lovlige, tog han sin sag til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Inden sagen blev vurderet af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, indgik den danske regering forlig i sagen.

Forliget blev indgået, fordi sagen på flere punkter ligner sagen Aggerholm mod Danmark, der blev afgjort af Menneskerettighedsdomstolen 15. september 2020.

I denne sag fik Niels Lund Aggerholm medhold i, at han blev udsat for en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3 om nedværdigende og umenneskelig behandling, da han var bæltefikseret i 23 timer under en psykiatrisk behandlingsdom.

Regeringen vurderede, at det var ”overvejende sandsynligt”, at Silas Dams sag mod Danmark ville føre til en dom for en lignende krænkelse.

Langvarige tvangsfikseringer i psykiatrien er nogle af de værste menneskerettighedsbrud, vi ser i Danmark.
Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder

”Langvarig bæltefiksering er et massivt indgreb i retten til personlig frihed og respekten for den enkeltes personlige integritet. Derfor er det vigtigt, at regeringen følger forliget op med indsatser, der kan gøre op med de mange langvarige bæltefikseringer, vi har Danmark,” siger Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder. 

Kompensation og lovforslag

Som en del af forliget forpligter regeringen sig til at stille et lovforslag om, at der i fremtiden skal skrives notat minimum en gang i timen, når en patient er bæltefikseret.

”Langvarige tvangsfikseringer i psykiatrien er nogle af de værste menneskerettighedsbrud, vi ser i Danmark. Det er godt, hvis notatpligten bliver skærpet. Men vi skal helt af med de langvarige fikseringer, så ingen andre bliver udsat for det samme,” siger Nikolaj Nielsen og opfordrer til, at den kommende tiårsplan for psykiatrien tager det endelige opgør med langvarige bæltefikseringer.

Silas Dam modtager desuden en kompensation på 90.000 kroner.

Danmark er blevet kritiseret for den omfattende brug af tvang i psykiatrien, blandt andet har Europarådets Torturforebyggelseskomité gentagne gange rettet kritik mod brugen af langvarige bæltefikseringer.

Langvarige bæltefikseringer anvendes i stort tal i Danmark. Sidste år var det samlede antal bæltefikseringer på over 48 timer 432. 25 timer er altså ikke lang tid i dansk sammenhæng.

Tvang i psykiatrien

Tvang i psykiatrien berører nogle af de mest grundlæggende menneskerettigheder: retten til personlig frihed og til respekt for den fysiske og psykiske integritet. Institut for Menneskerettigheder har tidligere peget på tvang i psykiatrien som et af de største menneskeretlige problemer i Danmark.
Tal om brugen af bæltefikseringer kan findes i statens register over tvang i psykiatrien og i Institut for Menneskerettigheders Handicapbarometer.