Nyhed

Danmark kan ikke uddelegere sit menneskeretlige ansvar

Kom til debat om flygtningesituationen
Instituttet slår i nyt høringssvar fast, at Danmark har ansvaret for asylansøgeres menneskerettigheder, selvom de overføres til modtagecentre i et land uden for EU.

Regeringen vil gøre det muligt at overføre asylansøgere til et modtagecenter i et land uden for EU (et såkaldt tredjeland) og har derfor sendt et lovudkast i høring, der skal skabe hjemmel for at oprette modtagecentre for asylansøgere i tredjelande.

Forslaget gør op med det internationale asylsystem, fremgår det af Institut for Menneskerettigheders høringssvar.

”Forslaget om at flytte behandlingen af asylsager og beskyttelsen af flygtninge til et land uden for EU er et fundamentalt brud med den måde, det internationale asylsystem fungerer på. Generelt er systemet bygget op om en særlig form for solidaritet og ansvarsfordeling, hvor hvert land løfter sin del af byrden. Det laver regeringens forslag fundamentalt om på,” siger Louise Holck, direktør ved Institut for Menneskerettigheder.

Danmark vil dog stadig skulle leve op til sine menneskeretlige forpligtigelser over for asylansøgerne, selvom deres asylsag behandles i et tredjeland, slår Institut for Menneskerettigheder fast i høringssvaret.

”Danmark kan ikke uddelegere sit menneskeretlige ansvar over for mennesker på flugt, der har søgt om beskyttelse i Danmark. Danmark skal derfor sikre, at asylbehandlingen og den efterfølgende beskyttelse lever op til de standarder i relevante menneskeretlige traktater og flygtningekonventionen,” siger Louise Holck, der tilføjer, at menneskeretten ikke som sådan står i vejen for, at asylbehandlingen flyttes til et andet land.

I høringssvaret påpeger instituttet, at Danmarks menneskeretlige forpligtelser afhænger af, hvilket asylsystem tredjelandet har etableret, og hvilke rettigheder flygtninge allerede er sikret i det pågældende land. Hvad Danmark skal gøre for at sikre asylansøgernes menneskerettigheder afhænger derfor af situationen i tredjelandet.

”Danmark betræder helt ny grund rent menneskeretligt, hvis eller når vi overfører asylansøgere til modtagecentre i et tredjeland. Derfor bør regeringen allerede nu gøre sig mere konkrete overvejelser om, hvad der skal til for, at Danmark overholder sine menneskeretlige forpligtelser.”

Instituttet anbefaler, at regeringen i lovforslaget skaber større klarhed om især tre forhold:

  1. Hvad indebærer en forsvarlig asylproces, og hvordan sikres overensstemmelse med Danmarks forpligtelser?
  2. Hvilke rettigheder skal flygtninge i tredjelandet have, før tredjelandet respekterer flygtningekonventionen, udover princippet om non-refoulement?
  3. Hvilke grupper skal undtages fra at blive overført til asylbehandling i et tredjeland?

Regeringen har endnu ikke indgået en aftale med et land, der vil påtage sig ansvaret for sagsbehandlingen for asylansøgere, der kommer til Danmark.