Nyhed

Danske virksomheders dokumentation af menneskerettighedsarbejde halter

Stor bygning, der er under konstruktion.
Danske virksomheder påviser ikke, at de lever op til FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, viser ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder.

20 af landets største virksomheder dokumenterer ikke i tilstrækkelig grad, at de lever op til FN’s basale opskrift på, hvordan virksomheder bør undgå og håndtere negativ indflydelse på menneskerettighederne. Det viser en ny analyse fra Institut for Menneskerettigheder. 

Overordnet viser analysen, at virksomhederne har et samlet resultat på 40 procent i forhold til at dokumentere deres efterlevelse af FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. 

Det er problematisk, at nogle af Danmarks største virksomheder ikke kan dokumentere, at de efterlever FN’s retningslinjer,"
Elin Wrzoncki, leder af afdelingen for menneskerettigheder og erhverv i Institut for Menneskerettigheder.

Analysen viser også, at ingen af virksomhederne på nuværende tidspunkt er i stand til at dokumentere fuld efterlevelse af virksomheders menneskeretlige ansvar, som FN’s retningslinjer definerer.

I gennemsnit scorer virksomhederne blot tre ud af 12 point for deres dokumentation af nødvendig omhu, også kaldet due diligence. Det vil sige de ledelsessystemer, virksomhederne har på plads for at tage hånd om negativ indvirkning på menneskerettighederne, og alle virksomheder scorer nul point på en eller flere af aspekterne af nødvendig omhu. 

”Det er problematisk, at nogle af Danmarks største virksomheder ikke kan dokumentere, at de efterlever FN’s retningslinjer. Der er tale om virksomheder, der via den danske årsregnskabslov er forpligtede på at redegøre for deres arbejde med at respektere menneskerettighederne, og alligevel halter deres dokumentation. Virksomheder er desværre alt for ofte involveret i negativ indflydelse på menneskers rettigheder, og netop derfor er det vigtigt, at de evner at vise omverdenen, hvilke systemer de har på plads,” siger Elin Wrzoncki, leder af afdelingen for menneskerettigheder og erhverv i Institut for Menneskerettigheder.

Analysen anvender 13 kerneindikatorer for efterlevelse af FN’s retningslinjer udviklet af initiativet Corporate Human Rights Benchmark. Til sammen giver disse indikatorer et indblik i virksomhedernes dokumentation af politikker og processer for menneskerettighederne. 

Analysen indikerer, at 14 ud af 20 virksomheder scorer under 50 procent i den samlede pointoptælling. I optællingen  måles der blandt andet på virksomhedernes forpligtelse til at sikre erstatning eller kompensation - såkaldt genoprejsning - for mennesker, der har fået påvirket deres rettigheder negativt som følge af virksomhedens arbejde. 

Undersøgelsens metode

Analysen undersøger virksomhedernes offentliggjorte materiale og information. Det undersøgte materiale omfatter blandt andet årsrapporter, virksomhedernes politikker og offentliggjorte retningslinjer på området. Undersøgelsen udgør alene en analyse af virksomhedernes egen evne til at påvise efterlevelse af FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv og altså ikke en analyse af deres reelle efterlevelse af retningslinjerne eller håndtering af menneskeretsrelaterede sager i praksis. 

Virksomhederne scorer point mellem nul og to på tværs af 13 kerneindikatorer. Et resultat på et point betyder, at en virksomhed møder det mest basale kriterie for den specifikke indikator.

De 13 indikatorer er et udvalgt sæt af indikatorer, som er udviklet af initiativet Corporate Human Rights Benchmark i relation til FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. 

Denne korte indikatorliste er designet til at skabe et hurtigt overblik over en virksomheds tilgang til menneskerettighederne og evne til at påvise efterlevelse af kravene fra FN’s retningslinjer. 

De 13 indikatorer er inddelt i tre hovedområder: 

1.    Politikker og ledelse
2.    Implementering af respekt og nødvendig omhu for menneskerettighederne 
3.    Genoprejsning og klagemuligheder

Analysen viser i den forbindelse, at halvdelen af de undersøgte virksomheder ikke har forpligtet sig på at sikre genoprejsning  for forbrugere, lokalsamfund, ansatte og andre relevante rettighedshavere, der udsættes for negative menneskerettighedspåvirkninger.

Danmark mangler lovgivning på området

FN’s retningslinjer indeholder ikke kun forventninger til virksomheder, men også til stater, som fx at stater via både frivillige og lovmæssige tiltag sikrer, at virksomheder respekterer menneskerettighederne.  

Danmark har endnu ikke lovgivet på området, men vedtog i 2014 en national handlingsplan på området. I 2019 anbefalede FN’s Komité for Økonomiske, Sociale og Kulturelle Rettigheder Danmark at vedtage en ny handlingsplan. Komitéen anbefalede også Danmark at indføre juridiske og andre reguleringer, der forpligter virksomheder til at udvise nødvendig omhu overfor menneskerettighederne i deres aktiviteter og forretningsforbindelser.

Komiteen tydeliggjorde, at reguleringen skal holde virksomheder juridisk ansvarlige for overtrædelser af økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder og forpligte dem på at give berørte parter mulighed for at søge genoprejsning. Danmark har endnu ikke kommenteret på bemærkningen fra komiteen. 

”Vi nærmer os tiåret for vedtagelsen af FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Men vores undersøgelse er med til at illustrere, at det ikke går stærkt nok med at sikre, at også danske virksomheder har systemer på plads, der sikrer, at virksomhederne respekterer menneskerettighederne og kan dokumentere det. Derfor er det relevant at se på den danske lovgivning. Lovgivning om nødvendig omhu findes allerede i fx Frankrig, og er på vej i flere nabolande. Også EU-kommissionen vil næste år fremsætte forslag til regulering af området,” siger Elin Wrzoncki.

FN's retningslinjer

FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv definerer, hvad stater og virksomheder bør gøre for at undgå og håndtere virksomheders negative indflydelse på menneskerettighederne for eksempel for arbejdere, lokalbefolkninger, eller forbrugerne. 

Alle virksomheder har et ansvar for at respektere menneskerettighederne. Det ansvar gælder også for virksomheder, der arbejder eller køber ind i lande, hvor staten ikke lever op til sine menneskeretlige forpligtelser. 

Alle mennesker, hvis rettigheder påvirkes negativt af en virksomhed, har krav på at kunne klage og modtage genoprejsning.

FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv blev
enstemmigt vedtaget af FN’s Menneskerettighedsråd i 2011.  
 

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at virksomheder forbedrer deres nødvendige omhu med menneskerettighederne og deres offentlige tilgængelige information på området. Det gælder særligt for virksomhedernes praksis omkring nødvendig omhu med menneskerettighederne, deres engagement med berørte rettighedshavere og deres tilgang til genoprejsning.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler også, at regeringen udarbejder og implementerer lovgivning, der forpligter danske virksomheder på at respektere menneskerettighederne i overensstemmelse med FN’s retningslinjer.

Konference om ansvarlig virksomhedsadfærd

Konference om ansvarlig virksomhedsadfærd 
Hvordan kan regulering være med til at fremme nødvendig omhu, due diligence, på menneskerettigheds- og miljøområdet i Danmark og EU? 

Det spørgsmål bliver omdrejningspunkt den 30. september, når Institut for Menneskerettigheder i samarbejde med Amnesty International, 92-gruppen, Global Compact Network Denmark, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Initiativ for Etisk Handel inviterer til konference på Nationalmuseet. 

Til konferencen deltager en række fremtrædende internationale aktører, som deler deres synspunkter og erfaringer med at sikre nødvendig omhu. Desuden vil der være debat mellem danske politikere og interessenter om Danmarks rolle i at fremme nødvendig omhu på menneskerettigheds- og miljøområdet særligt gennem lovgivning. 

Læs mere her

 

Kontakt

Afdelingsleder, Menneskerettigheder, tech og erhverv
Chefkonsulent, Menneskerettigheder, tech og erhverv