Nyhed

EU-agentur udgiver årsrapport for grundlæggende rettigheder

Der er problemer med at få anmeldt hate-crimes i EU, viser Agenturet for Grundlæggende Rettigheders årsrapport. Danmark slås med aldersdiskrimination.

Når borgere i EU bliver udsat for hate-crimes, anmelder langt fra alle overgrebene. Det konkluderer EU's Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA) i sin årsrapport for 2013, som offentliggøres i dag.

FRA undersøger vold og diskrimination mod LGBT-personer, vold mod kvinder og antisemitisme. Og indenfor alle tre områder bliver for få overgreb anmeldt.

- FRA's årsrapport peger på mange problemer vi i EU har med grundlæggende rettigheder. Og de konkrete forslag, vi i dag kommer med, skulle gerne føre til, at beskyttelsen af rettigheder bliver endnu bedre i EU, lyder det fra FRA's direktør, Morten Kjærum.

Danmark diskriminerer på alder
I EU generelt noterer FRA også problemer med at sikre migranters liv og rettigheder, når de forsøger at komme ind i EU, for eksempel ved at krydse Middelhavet i usikre både.

Danmark er ikke specielt fremtrædende i rapporten, men FRA fortæller om "relativt højt niveau" af diskrimination på grund af alder i Belgien, Frankrig og Danmark.

Endelig foreslår FRA, at EU får en samlet strategi for grundlæggende rettigheder, så unionen fortsat kan være i front, når det kommer til rettigheder.

Rapporten kan læses i sin helhed på engelsk på FRA's hjemmeside.