Nyhed

Europæisk Menneskerettigheds-kommissær: ”Danmark bør stramme op”

Europarådets menneskerettighedskommissær, Dunja Mijatović, besøgte Danmark i maj og juni 2023 Foto Sandro Weltin/ Conseil d'Europe.JPEG

Europarådets menneskerettighedskommissær, Dunja Mijatović, besøgte Danmark i maj og juni 2023. Foto: Sandro Weltin/ Council of Europe

Europarådets menneskerettighedskommissær kritiserer dansk asylpolitik og påpeger mangler ved beskyttelsen af mennesker med handicap. ”Vi genkender kritikken,” siger Louise Holck.

Nogle af de mest sårbare grupper er ikke tilstrækkeligt beskyttet i Danmark. Sådan kan menneskerettighedskommissærens konklusion efter det seneste besøg i Danmark 30. maj til 2. juni 2023 kort opsummeres.

”Mens Danmark har en solid historik med hensyn til internationale menneskerettighedsforpligtelser, er der udfordringer, der består, og det kræver handling at styrke beskyttelsen for nogle grupper,” sagde Dunja Mijatović i kølvandet på besøget.

Menneskerettighedskommissæren havde under sit besøg særligt fokus på beskyttelse af flygtninge, asylsøgere og migranter samt mennesker med handicap. Det var samme fokus som for ti år siden, da Dunja Mijatović’ forgænger gennemførte en lignende evaluering af den danske indsats for menneskerettigheder.

Menneskerettighedskommissæren besøgte denne gang hjemrejsecentret i Avnstrup, hvor der blandt andet bor børnefamilier, som har fået afslag på asyl, og botilbuddet Sofiebo for børn med autisme.

Vi genkender kritikken fra menneskerettighedskommissæren.
Louise Holck, direktør, Institut for Menneskerettigheder

Kommissæren udtrykker i sine foreløbige konklusioner generel bekymring over det danske fokus på midlertidige ophold og hjemsendelser i flygtningepolitikken og opfordrer specifikt til, at forholdene for udlændinge, der opholder sig i Udrejsecenter Kærshovedgård og Udlændingecenter Ellebæk, forbedres.

På handicapområdet bemærker kommissæren en positiv udvikling i forhold til forbud mod diskrimination mod mennesker med handicap. Samtidig slår hun ned på den omfattende brug af tvang i psykiatrien, herunder særligt bæltefiksering og stigningen i andre tvangsformer. 

”Vi genkender kritikken fra menneskerettighedskommissæren og deler bekymringen på begge områder,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Under sit besøg i Danmark var menneskerettighedskommissæren også til møde på Institut for Menneskerettigheder. Ved den lejlighed henviste Institut for Menneskerettigheder til de seneste undersøgelser og rapporter på de to områder.

Derudover mødtes kommissæren med justitsminister Peter Hummelgaard, udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, og repræsentanter fra flere ministerier samt civilsamfundsaktører.

Menneskerettighedskommissærens endelige rapport bliver offentliggjort senere.

Læs mere

I vores årlige status på menneskerettigheder i Danmark beskriver vi den væsentligste udvikling i 2022 på 18 områder, herunder handicap og psykiatri samt flygtninge og udlændinge.