Nyhed

Finanstilsynet bør tjekke forsikringsselskaber for diskrimination

Mand med task
Institut for Menneskerettigheder anbefaler et styrket tilsyn med forsikringsselskaber gennem en udvidelse af forsikringsligebehandlingsloven.

Regeringen bør sikre en bedre beskyttelse af borgere, der oplever at blive udsat for diskrimination af deres forsikringsselskaber på grund af handicap, seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika, etnicitet eller race.

I de seneste år har adskillige eksempler blandt andet vist, hvordan mennesker med handicap har haft store udfordringer med at tegne rejseforsikring, og kvinder med skader og sygdom forbundet med deres graviditet og fødsel er blevet afvist dækning under deres forsikringer.

Senest er det også kommet frem, at homoseksuelle mænd i en årrække har fået afslag på at tegne sygesikring, fordi de har taget forebyggende hiv-medicin.

Alle tre eksempler er diskrimination på baggrund af henholdsvis handicap, køn og seksuel orientering.

Der er behov for at styrke tilsynet med forsikringsselskaber efter flere eksempler på diskrimination af forsikringskunder.
Louise Holck, direktør, Institut for Menneskerettigheder

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at regeringen ændrer forsikringsligebehandlingsloven til også at omfatte beskyttelsesgrundene handicap, seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika, etnicitet og race.

”Der er behov for at styrke tilsynet med forsikringsselskaber efter flere eksempler på diskrimination af forsikringskunder i de senere år. Det kalder på en ændring af forsikringsligebehandlingsloven”, siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Finanstilsynets tilsyn med diskrimination på baggrund af køn i forsikringer følger af forsikringsligebehandlingsloven. Finanstilsynet har derimod ikke en direkte tilsynskompetence i forhold til diskrimination på baggrund af handicap, seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika, etnicitet og race.

Forsikringsselskaberne skal allerede i dag efterleve forbuddet mod diskrimination, men Finanstilsynet har ikke et udtrykkeligt mandat til at føre tilsyn med, om forsikringer efterlever forbuddet.

Har du været udsat for diskrimination, så ring til Diskriminationslinjen på 32 69 86 66.

Diskriminationslinjen er til dig, der har været udsat for diskrimination på grund af alder, religion, handicap, race, etnisk oprindelse, seksualitet, køn, kønsudtryk, kønsidentitet eller kønskarakteristika.

Telefonerne er åbne mandag-torsdag kl. 12-15 på 3269 8666.