Nyhed

FN: Danmark skal gøre mere for børns rettigheder

FN’s Børnekomité anbefaler at styrke indsatsen for blandt andre flygtningebørn, statsløse børn og børn i psykiatrien. Instituttet er enig i anbefalingerne.

FN’s Børnekomité er netop kommet med en række anbefalinger til Danmarks indsats for børns rettigheder. Komitéen peger på en række områder, hvor Danmark bør gøre mere for at leve op til FN’s Børnekonvention. Listen af anbefalinger er komitéens reaktion, efter at Danmark i september blev eksamineret af komitéen i Genève.

”Komitéen har været grundig i sin gennemgang af Danmarks indsats for børns rettigheder, og den peger både på det, Danmark gør godt, og det, Danmark kan gøre bedre. Flere af de områder, komitéen fremhæver som problematiske, er områder, hvor vi på Institut for Menneskerettigheder også ser væsentlige problemer,” siger Louise Holck, vicedirektør for Institut for Menneskerettigheder.

Især fem af komitéens anbefalinger, mener Institut for Menneskerettigheder, at Danmark bør tage særligt alvorligt.

Tre års ventetid på familien

Komitéen udtrykker ”alvorlig bekymring” for den såkaldte tre-års-regel, som betyder, at personer med midlertidig beskyttelsesstatus som hovedregel skal vente tre år, før de kan søge om familiesammenføring. Reglen gælder også for børn.

FN's Børnekomité

Komitéen, som består af internationale børnerettighedseksperter, har til opgave at holde øje med, at de lande, der har ratificeret børnekonventionen, overholder konventionens bestemmelser. Det sker med jævnlige eksaminationer, hvor blandt andet komitéens medlemmer, repræsentanter fra det land, der eksamineres, og repræsentanter fra den nationale menneskerettighedsinstitution mødesi FN i Genève.

”Komitéen anbefaler, at Danmark helt ophæver reglen, og det er ikke første gang, at en FN-komité kritiserer Danmark for lige præcis denne regel. Senest er Danmark blevet kritiseret af FN’s Menneskerettighedskomité,” siger Louise Holck.

Institut for Menneskerettigheder er enige i kritikken fra FN. Louise Holck tilføjer:

”Vi har flere gange understreget, at det er en krænkelse af menneskerettighederne, når personer, som har brug for beskyttelse, skal vente tre år, før de kan søge om at få deres nærmeste familie hertil. Det gælder særligt i sager om børn.”

Statsborgerskab til statsløse

Komitéen anbefaler, at Danmark automatisk giver dansk statsborgerskab til alle statsløse børn, der er født i Danmark.

Børns rettigheder

Børns rettigheder
Børn er dækket af de samme rettigheder som alle andre mennesker, men da Børnekonventionen blev vedtaget i 1989, kom der for alvor fokus på at sikre børn særlige rettigheder og beskyttelse. Børnekonventionen er en af de mest ratificerede konventioner i verden.

”Vi har gentagende gange fremhævet problematikken, og vi sætter årligt fokus på det i vores statusrapport til Folketinget og i vores dialog med de danske myndigheder. Alligevel har der ikke været vilje fra den danske stat til i højere grad at sikre denne gruppe udsatte børn den beskyttelse, de har ret til,” siger Louise Holck.

Børnekomitéen gav den samme anbefaling, sidst Danmark blev eksamineret i 2011. Alligevel er der i dag ifølge Dansk Statistik 499 statsløse børn i Danmark.

Lyt til børn i asylprocessen

I Danmark bliver børn, der søger asyl sammen med deres forældre, ikke som udgangspunkt hørt i processen. Det betyder, at de ikke får mulighed for at forklare deres sag til myndighederne før et eventuelt afslag på asyl. Børnekomitéen anbefaler at lave processen om, så børn, der søger om asyl sammen med sine forældre, også høres under sagsbehandlingen.

”Denne anbefaling er særlig vigtig, fordi børn kan have et selvstændigt asylmotiv, som de ikke ønsker at fortælle deres forældre om. Det gælder for eksempel, hvis de er homoseksuelle, er blevet voldtaget eller misbrugt eller frygter tvangsægteskab eller omskæring. Vi har ogsåfra instituttets side peget på dette problem over for de danske udlændingemyndigheder,” siger Louise Holck.

Undgå tvang i psykiatrien

Komitéen opfordrer Danmark til at gøre mere for at nedbringe mængden af tvang, der bliver brugt mod mindreårige i psykiatrien. Den anbefaling gav FN’s Handicapkomité også Danmark i 2014.

Ifølge Sundhedsdatastyrelsen er antallet af børn, der blev udsat for tvang, steget siden 2011. I årene 2011-2013 var der gennemsnitlig 243 børn, der blev udsat for tvang i psykiatrien. I 2016 var det tal steget til 351 på trods af en officiel strategi om at nedbringe tvangen.

Samtidig er andelen af børn, der bliver udsat for tvang set i forhold til det samlede antal indlagte, steget fra 16 % i 2011-2013 til 23 % i 2016.

”Tvang i psykiatrien er et voldsomt indgreb i børnenes rettigheder og må kun finde sted, når det er absolut nødvendigt. Derfor må Danmark skærpe indsatsen på dette område,” siger Louise Holck.

Større indsats mod vold i Grønland

Ifølge en befolkningsundersøgelse fra 2014 er to ud af tre grønlændere enten vokset op i et barndomshjem præget af alkohol eller vold eller har selv været udsat for seksuelle overgreb.

”I vores rapport til Børnekomitéen forud for eksaminationen fremhævede vi, at vold og misbrug af børn er en af de væsentligste problemer på børneområdet i Grønland. Det giver komitéen os ret i,” siger Louise Holck.

Komitéen opfordrer til, at derblandt andet bliver gjort mere for at sikre, at flere grønlændere ved, at det er ulovligt at udsætte børn for vold. Samtidig anbefaler komitéen, atder bliver gjort en særlig indsats for at sikre, atflere børn ved, at de har ret til et liv uden vold.