Nyhed

Den hårde debat skræmmer halvdelen af os væk

Halvdelen af danskerne afholder sig fra at deltage i online debatter, fordi tonen er for barsk. Det viser en ny undersøgelse.

”Han er bare en nazi med mange dumme ideer”, ”de satans arabere kan da kun sprede død og ødelæggelse”, ”muslimer er de fejeste mennesker på jorden”.

Fakta

Kvinder afholder sig oftere fra at deltage i debatter end mænd

Sådan kan kommentarer se ud, når brugere klikker sig ind på danske mediers nyhedssider på Facebook. Og selv om alle har mulighed for at skrive kommentarer, så er tonen alligevel ofte så hadefuld, at mange afholder sig fra at deltage i online debatter.

Hver syvende kommentar er hadefuld

Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, som dokumenterer omfanget og konsekvenserne af såkaldte hadefulde ytringer – ytringer, der eksempelvis er nedværdigende eller krænkende, og som rammer personer på grund af deres køn, religion eller politiske holdninger.

Hadefulde ytringer er

Stigmatiserende, nedsættende, krænkende, chikanerende og truende ytringer, der fremsættes offentligt mod et individ eller en gruppe baseret på individets eller gruppens køn, etnicitet, religion, handicap, seksuelle orientering, alder, politiske observans eller sociale status.

Undersøgelsen er den første af sin slags i Norden og bygger på knap 3.000 kommentarer fra DR Nyheders og TV Nyhedernes Facebook-sider samt en Megafon-måling blandt danske Facebook-brugere om tonen i debatten.

Ud af de 3.000 kommentarer, som instituttet har undersøgt, kan 15 procent betegnes som hadefulde. Med andre ord er hver syvende kommentar på DR's og TV2's Facebook-sider hadefulde.

Politikere og muslimerstår for skud

Det er specielt opslag, der handler om religion og tro, flygtninge og ligestilling, der får kommentarsporet til at gløde.

Muslimer er de fejeste mennesker på jorden.

Når det handler om religion, er langt størstedelen – nemlig 86 procent – af de hadefulde kommentarer rettet mod islam, og hvis en debat handler om ligestilling, rettes 58 procent af de hadske kommentarer mod kvinder.

Ifølge instituttets undersøgelse handler hver tredje hadefulde kommentar om politik eller politiske ståsteder, og 40 procent af disse kommentarer omhandler politikere.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør