Nyhed

Institut for Menneskerettigheder indbringer Boliggården i Helsingør for Ligebehandlingsnævnet

Foto af teaterforestilling foran mange børn på plads i Nøjsomheden
Det er instituttets opfattelse, at Boliggården ved opsigelsen af udvalgte lejemål har lagt vægt på etnicitet, hvilket er ulovlig diskrimination.

Boliggården i Helsingør, en almen boligorganisation, vil nedsætte antallet af beboere med ikke-vestlig baggrund i boligområdet Nøjsomhed/Sydvej for at undgå, at boligområdet bliver en hård ghetto. Boligområdet skal have færre end 50 % beboere med ikke-vestlig baggrund den 1. december 2020, ellers vil området blive klassificeret som en hård ghetto.

For blandt andet at ændre beboersammensætningen vil Boliggården omdanne hele opgange til tilgængelighedsboliger og opsige lejemålene i de boliger, der skal omdannes.

Det er instituttets vurdering, at de opgange, der skal omdannes til tilgængelighedsboliger, er udvalgt på baggrund af, hvor der bor flest beboere med ikke-vestlig baggrund. Boliggården har altså, efter instituttets opfattelse, lagt vægt på beboernes etniske oprindelse ved valget af, hvilke lejemål der skal opsiges.

”At lægge vægt på beboernes etnicitet når man opsiger lejemål er ulovligt, og det er det, vi mener, der er sket her,” siger ligebehandlingschef Maria Ventegodt ved Institut for Menneskerettigheder.

Maria Ventegodt uddyber: ”Der er ikke tale om generelle tiltag rettet mod at ændre forholdene i boligområderne, men om opsigelse af lejemål, der stiller enkelte borgere ringere på baggrund af beslutninger, der er taget på grund af borgeres etniske oprindelse”.

Når beslutninger taget på grund af personers etniske oprindelser fører til, at nogle stilles ringere, i dette tilfælde at de får opsagt deres bolig, er der tale om direkte diskrimination i strid med etnisk ligebehandlingslov § 3, stk. 1, jf. 2.