Nyhed

Institut for Menneskerettigheder indtræder i retssag om danske børn i Syrien

Jyske Lov fylder 775 år
Når den første retssag om danske børn i syriske lejre bliver ført i Københavns Byret i efteråret, indtræder Institut for Menneskerettigheder til støtte for børnene.

En sag om tre danske børn og to mødre, der befinder sig i kurdiskkontrollerede lejre i Syrien, bliver nu taget op ved de danske domstole.

Københavns Byret danner i oktober ramme om retssagen, der er rejst af organisationen Repatriate the Children mod den danske stat. Sagen skal give svar på, om staten skal hente børnene til Danmark sammen med deres mødre.

Institut for Menneskerettigheder har fået Byrettens tilladelse til at indtræde i sagen til støtte for børnene og deres mødre. Institut for Menneskerettigheder indtræder som biintervenient i sagen, der er principiel og berører grundlæggende menneskerettigheder.

Respekt for børnenes rettigheder taler for hjemtagning

”De danske børns liv er truet af de elendige levevilkår i lejrene. Vi vurderer, at respekten for børnenes rettigheder taler for at tage både dem og deres mødre hjem,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Udenrigsministeriet har tilbudt at hente børnene til Danmark uden deres mødre. Ministeriet kræver, at mødrene samtykker til adskillelsen. Da mødrene ikke har dansk statsborgerskab, ville der ikke umiddelbart være udsigt til en genforening, hvis børnene kom til Danmark uden deres mødre.

”Forskelsbehandling af de fem danske børn i ekstrem nød, på baggrund af om mødrene har fået frataget deres statsborgerskab administrativt, kræver meget vægtige grunde,” tilføjer Louise Holck.