Nyhed

Jobannonce på Facebook rettet mod mænd i bestemt alder var ulovlig

Billede af tommelfinger, der vender nedad
Jobannonce på Facebook var rettet mod mænd mellem 20 og 43 år. Ligebehandlingsnævnet har nu fastslået, at der var tale om ulovlig forskelsbehandling.

Ligebehandlingsnævnet tog 3. marts 2021 stilling til to sager om diskrimination ved jobannoncering på sociale medier. Institut for Menneskerettigheder rejste sagerne, fordi det indtil nu har været tvivlsomt, om virksomheder må målrette jobannoncer på sociale medier.

I den ene sag fandt Ligebehandlingsnævnet, at der var sket ulovlig forskelsbehandling, mens det ikke var tilfældet i den anden sag.

Da den ene virksomhed i efteråret 2018 bragte en annonce på Facebook og målrettede den til at ramme mandlige brugere i alderen 20-43 år, var der tale om ulovlig forskelsbehandling på grund af både køn og alder.

Det har Ligebehandlingsnævnet slået fast.

Maria Ventegodt, national chef på Institut for Menneskerettigheder, hilser denne afklaring velkommen:

”Vi har længe vidst, at det er ulovligt at skrive i en jobannonce, at man kun søger mænd eller personer af en bestemt alder. Nu ved vi, at målretning af en jobannonce skaber en formodning for forskelsbehandling, selvom læsere af annoncen ikke kan se, at den er målrettet. Det er rigtig godt at få på plads,” siger Maria Ventegodt.

Begrænset annoncering lovlig, når den ikke står alene

I en lignende sag vurderede Ligebehandlingsnævnet samme dag, at der ikke var tale om overtrædelse af forskelsbehandlingsloven og ligebehandlingsloven.

En anden virksomhed havde målrettet en stillingsannonce for Facebookbrugere mellem 20 og 50 år.

Virksomheden havde imidlertid annonceret bredt på andre platforme og opfordret Facebookbrugere til at dele opslaget. Virksomheden endte med at ansætte en ansøger, der var ældre end 50 år.

Ligebehandlingsnævnet fandt derfor, at den målrettede annoncering i denne konkrete sag ikke udgjorde ulovlig forskelsbehandling.

Kontakt

Specialkonsulent, Ligebehandling