Nyhed

Kommuner screener og behandler sjældent fædre for fødselsdepression

Mand med trist blik
Hvert år får op mod 5.000 fædre i Danmark en fødselsdepression. I over halvdelen af kommunerne får fædre ikke hjælp. Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at kommunerne styrker ligebehandlingen af fædre med målrettede screeninger og behandlinger for fødselsdepression.

Næsten lige så mange danske mænd som kvinder bliver ramt af en fødselsdepression.

Alligevel tilbyder langtfra alle kommuner screeninger og målrettede tilbud for fødselsdepression til fædre. Det viser flere undersøgelser.

Senest har Institut for Menneskerettigheder lavet en analyse, der viser, at 44 procent af de adspurgte kommuner tilbyder screeninger og hjælp til fædre.

82 procent af kommunerne har eksisterende tilbud til mødre, der viser tegn på fødselsdepression.

Andel af kommuner, der screener og tilbyder hjælp til fædre

På tværs af de 66 adspurgte kommuner er der årligt anslået 1.900 fædre, der har behov for behandling for fødselsdepression, men som bor i en kommune, der ikke har et målrettet tilbud:

”Fødselsdepressioner kan have svære konsekvenser for dem, der bliver ramt, og for deres familier. Derfor bør kommunerne sætte ind med screeninger af begge forældre, også fædre, og hjælp og behandling til de mænd, der bliver ramt af en fødselsdepression,” siger Morten Emmerik Wøldike, leder af Institut for Menneskerettigheders arbejde for kønsligestilling.

Behov for at styrke ligebehandlingen af fædre

Institut for Menneskerettigheder gør opmærksom på, at mænd har ret til ligebehandling i forhold til forældreskabet.

International mandedag

Institut for Menneskerettigheder udgiver i anledning af international mandedag 19. november 2021 undersøgelse af fædres manglende muligheder for hjælp i forbindelse med fødselsdepression og gør opmærksom på, at det kan være forskelsbehandling. 

Den skæve fordeling af kommunernes screeninger og hjælp til henholdsvis kvinder og mænd afspejler ikke, at mænd og kvinder ifølge nyeste forskning i næsten lige høj grad bliver ramt af fødselsdepressioner.

Hjælpen bør være den samme for begge køn.
Morten Emmerik Wøldike, leder af Institut for Menneskerettigheders arbejde med køn og ligestilling

I dag forstår sundhedssystemet fødselsdepressioner som en lidelse, der påvirkes af og påvirker personens relationer. Det er en depression, der udløses af at blive forælder.

”Det er ikke kun de fysiske forskelle mellem kønnene, der har betydning for, om nogen udvikler en fødselsdepression. Derfor bør hjælpen være den samme for begge køn,” siger Morten Emmerik Wøldike.

Selvom en fødselsdepression kan give forskellige reaktioner hos forældrene, peger forskning på, at en fødselsdepression ikke afhænger direkte af de fysiske forskelle mellem kvinder og mænd.

Få hjælp til din sag

Institut for Menneskerettigheders Ligebehandlingsrådgivning kan hjælpe med at rejse sager om mulig forskelsbehandling ved Ligebehandlingsnævnet.

Ligebehandlingsrådgivningen har åbent mandag-torsdag 12-15 på telefon 3269 8666