Nyhed

Kun bandekriminelle med dobbelt statsborgerskab bør kunne miste deres danske statsborgerskab

Person i fængselscelle
Regeringen foreslår at tage dansk statsborgerskab fra alvorligt kriminelle bandemedlemmer, inden de har fået et andet statsborgerskab. Instituttet advarer om, at det kan føre til statsløshed.

Regeringen ønsker at tage dansk statsborgerskab fra bandemedlemmer, der har begået visse former for alvorlig kriminalitet. Det fremgår af et udkast til et lovforslag, Institut for Menneskerettigheder netop har kommenteret på.

Regeringen lægger i udkastet op til, at danske domstole også skal kunne tage statsborgerskabet fra personer, der kun har dansk statsborgerskab, hvis de har ret til et andet statsborgerskab blot ved at registrere sig hos et andet lands myndigheder. Det er regeringens vurdering, at personer i disse tilfælde ikke vil blive statsløse efter FN’s Statsløsekonvention eller Europarådets Statsborgerretskonvention.

Den vurdering er instituttet uenig i. Instituttet peger blandt andet på, at det er tvivlsomt, hvorvidt et andet land vil give en person statsborgerskab, hvis vedkommende allerede har mistet sit danske statsborgerskab som følge af bandekriminalitet. Instituttet opfordrer derfor til, at lovforslaget ændres, så frakendelse af statsborgerskab kun kan komme på tale for personer med dobbelt statsborgerskab.

Danmark har sammen med store dele af verdens lande forpligtet sig på at bekæmpe statsløshed, og derfor skal vi selvfølgelig ikke aktivt gøre mennesker statsløse.
Christoffer Badse, jurist og afdelingschef ved Institut for Menneskerettigheder

”Danmark har sammen med store dele af verdens lande forpligtet sig på at bekæmpe statsløshed, og derfor skal vi selvfølgelig ikke aktivt gøre mennesker statsløse. Lovforslaget bør ændres, så det kun er muligt at tage dansk statsborgerskab fra en person, der allerede har et andet statsborgerskab,” siger Christoffer Badse, jurist og afdelingschef ved Institut for Menneskerettigheder.

Uklare kriterier for fratagelse af statsborgerskab

Ifølge lovudkastet vil regeringen gøre det muligt at tage dansk statsborgerskab fra bandemedlemmer, der har handlet ”til alvorlig skade for statens vitale interesser”. Det fremgår dog ikke klart af lovudkastet, hvad det dækker over. Derfor anbefaler instituttet, at lovforslaget præciseres, så det bliver gennemskueligt, hvad der skal til for, at et bandemedlem kan miste sit danske statsborgerskab.

”At få frataget sit statsborgerskab er meget indgribende, og det bør derfor stå helt klart i loven, hvornår man kan risikere at miste sit danske statsborgerskab,” siger Christoffer Badse.