Nyhed

LGBT+ kampagne skal stoppe had i sportshallen

Kvindefodboldhold krammer
Danmarks største idrætsforbund har sammen med Idrættens Regnbuekoalition, som Institut for Menneskerettigheder er med i, lanceret #Gamechanger. Formålet er at skabe et inkluderende idrætsmiljø.

Homofobiske tilråb fra sidelinjen, nedladende kommentarer og skæve blikke i omklædningsrummet.

Det er virkeligheden for mange LGBT+ personer i landets idrætsforeninger og klubber. I Kulturministeriets undersøgelse fra 2020 svarer hver femte LGBT+ person nemlig, at de ikke føler sig som en del af idrætsfællesskabet.

Det skal Idrættens Regnbuekoalitions nye indsats, #GameChanger, lave om på.

LGBT+ personer har samme ret til at deltage i idræts- og sportsklubber som alle andre.
Morten Emmerik Wøldike, leder af Institut for Menneskerettigheders arbejde med køn og LGBT+ 

#Gamechanger samler idrætsforeninger og sportsklubber og sætter fokus på, at sport skal være for alle uanset seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika. Det er et vigtigt fokus, mener Institut for Menneskerettigheder:

”Hadefuldt og nedsættende sprog skubber LGBT+ personer ud af idrætsfællesskaberne. Det skal der selvfølgelig ændres på, for LGBT+ personer har samme ret til at deltage i idræts- og sportsklubber som alle andre,” siger Morten Emmerik Wøldike, leder af Institut for Menneskerettigheders arbejde med køn og LGBT+.

Idrættens Regnbuekoalition

Gruppen består af Danmarks Idrætsforbund (DIF), DGI, Dansk Boldspil-Union (DBU), Dansk Håndbold Forbund, Spillerforeningen, Pan Idræt, Institut for Menneskerettigheder samt Amnesty International og er et samarbejde mellem alle aktører, som står sammen om at bekæmpe diskrimination på baggrund af seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika.  

Klubber får konkrete værktøjer

Alle klubber og foreninger kan hente konkrete værktøjer til at skabe et bedre miljø for LGBT+ personer på en ny hjemmeside, der danner rammen om #Gamechanger-kampagnen. På hjemmesiden er der blandt andet gode råd til, hvordan klubber og foreninger kan sikre den inkluderende kultur i deres klub både blandt trænere, frivillige og medlemmer.

En række kendte sportsstjerner har valgt at gå forrest og vise deres støtte til initiativet i en kampagnefilm. Blandt dem er både håndboldspiller Sandra Toft, fodboldspiller Joachim Mæhle, para-taekwondoatlet Lisa Gjessing og flere andre af Danmarks topatleter.

I regeringens nye LGBT+ handlingsplan for 2022-2025 er der afsat 2,9 millioner kroner til, at Dansk Idrætsforbund (DIF) og DGI kan styrke #Gamechanger i tæt samarbejde med Idrættens Regnbuekoalition, der består af både idrætsforbund, LGBT+- og menneskerettighedsorganisationer.

#Gamechanger-løftet

”Alle skal være velkomne i klubber og foreninger – uanset seksuel orientering og kønsidentitet.

Som #Gamechanger vil jeg/vi gå forrest og arbejde for en kultur præget af tolerance og rummelighed.

Jeg/vi vil kæmpe mod fordomme og sige fra, når jeg/vi oplever sprogbrug, der er nedsættende eller diskriminerende. Både på banen, tribunen og i omklædningsrummet.”

#Gamechanger #sigfra

Læs mere på blivgamechanger.dk