Nyhed

LGBTI+-personer skal beskyttes bedre mod diskrimination og hadforbrydelser

Pride-flag og silhuetter i modlys
Instituttet anbefaler, at forbrydelser rettet mod personers kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika anses som strafskærpende i straffeloven.

Diskrimination på grund af køn, race, hudfarve, religion, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse er i dag udtrykkeligt forbudt i dansk ret, men beskyttelsen varierer fra gruppe til gruppe. Især står LGBTI+-personers beskyttelse svagt sammenlignet med andre grupper, vurderer Institut for Menneskerettigheder, som derfor anbefaler en række lovændringer.

”Undersøgelser viser igen og igen, at personer med en anden seksuel orientering eller kønsidentitet end flertallet i højere grad end resten af befolkningen oplever at blive mobbet, chikaneret, råbt efter på gaden, diskrimineret eller udsat for vold. Alligevel er netop denne gruppe ikke tilstrækkeligt beskyttet mod diskrimination og hadforbrydelser i den danske lovgivning,” siger Morten Emmerik Wøldike, teamleder for køn og ligestilling ved Institut for Menneskerettigheder. Han tilføjer:

”Det er på tide, at vi sikrer LGBTI+-personer i Danmark ret til den samme beskyttelse som andre minoriteter.”

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

  • Seksuel orientering tilføjes som udtrykkelig beskyttelsesgrund i diskriminationslovgivningen udenfor arbejdsmarkedet med klageadgang til Ligebehandlingsnævnet.
  • Kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika tilføjes som udtrykkelige beskyttelsesgrunde i diskriminationslovgivningen indenfor og udenfor arbejdsmarkedet med klageadgang til Ligebehandlingsnævnet.
  • Kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika tilføjes i straffelovens § 81, stk. 6, så det fremgår klart, at hadforbrydelser rettet mod en persons kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika også er en strafskærpende omstændighed efter den danske straffelov.