Nyhed

Lovforslag om frakendelse af statsborgerskab mangler retssikkerhed

Foto af to danske pas
Udlændinge- og Integrationsministeriets nye lovforslag mangler nuancering og præcision, der er vigtigt for at øge retssikkerheden.

Institut for Menneskerettigheder har afgivet høringssvar til et lovudkast om ændring af reglerne for frakendelse af fremmedkrigeres statsborgerskab.

Ifølge instituttet er der et generelt behov for en større retssikkerhed i lovforslaget. For at højne retssikkerheden anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at man indfører en automatisk domstolsprøvelse ved frakendelsen af dansk statsborgerskab.

”Der er behov for at opgradere retssikkerheden, så danske statsborgere sikres ordentlig adgang til domstolene. I sager om administrativ udvisning af udlændinge har vi automatisk domstolsprøvelse, så det er svært at forstå, at danske statsborgere ikke også skal have det,” siger Jonas Christoffersen, direktør, Institut for Menneskerettigheder.

Ved en automatisk domstolsprøvelse forstås det, at ministeriet selv indbringer alle sager for byretten. Det er særligt vigtigt i sager, hvor børn mister deres statsborgerskab, eller hvor borgeren befinder sig i udlandet, da det er to særtilfælde, der behøver domstolsprøvelse.

Tilbagevirkende kraft

Instituttet har også set nærmere på spørgsmålet om tilbagevirkende kraft i lovforslaget. Det medfører, at statsborgerskabet kan tages fra danskere på baggrund af deres adfærd i tiden før loven træder i kraft.

Instituttet er enig med regeringen i, at der er en vis risiko for, at den tilbagevirkende kraft vil blive anset for at være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, men da der ikke er klar retspraksis på dette område, er det svært at sige med sikkerhed.

Institut for Menneskerettigheder fremhæver i høringssvaret, at en bedre adgang til domstolsprøvelse kan få betydning for vurderingen af, om den tilbagevirkende kraft er i overensstemmelse med eller i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Bedre retssikkerhed for børn

Lovforslaget lægger op til, at børn kan få frakendt statsborgerskabet – også uden automatisk domstolsprøvelse.

”Vi vil ikke afvise, at børn kan udgøre en selvstændig sikkerhedsrisiko, men vi savner i lovforslaget en klarere anerkendelse af, at børn i vidt omfang kan være ofre for voksnes beslutning, fordi børn kan være presset til at deltage i adfærd, der udgør en sikkerhedsrisiko. Vi mener derfor, at regeringen bør ændre lovforslaget, at det lægger op til en meget restriktiv praksis om fratagelse af børns statsborgerskab,” siger direktør Jonas Christoffersen.

Instituttet fremhæver i øvrigt, at en automatisk domstolsprøve vil komme børn til gavn, da de som mindreårige ikke selv kan indbringe en sag for domstolene.

Statsløshed

Instituttet anbefaler i øvrigt, at en frakendelse at statsborgerskab kun kan komme på tale i forhold til personer, der allerede har dobbelt statsborgerskab. Gør man ikke det, vil det ifølge instituttets opfattelse være imod den internationale statsborgerskabsret beskyttelse mod statsløshed.

Instituttets høringssvar kommer desuden ind på forskellige andre konkrete forhold, hvor retssikkerheden kan forbedres.

Du kan læse høringssvaret her.