Nyhed

Manglende ligebehandling af mennesker med handicap i Danmark

none
Ny hjemmeside samler data, der viser et nedslående billede af den aktuelle ligestilling for personer med handicap i Danmark.

Som borger med handicap klarer man sig generelt dårligere end resten af befolkningen på væsentlige områder som uddannelse, beskæftigelse og sundhed. Det viser tal, som Institut for Menneskerettigheder lancerer i dag under navnet handicapbarometer.dk.

De 10 samfundsområder i handicapbarometer.dk

Lighed og ikke-diskrimination

  • Vold
  • Tilgængelighed og mobilitet
  • Frihed og personlig integritet
  • Selvstændigt liv og samfundsinklusion
  • Uddannelse
  • Sundhed
  • Beskæftigelse
  • Social tryghed
  • Politisk deltagelse

Samfundsområderne er udvalgt med deltagelse af organisationerne af mennesker med handicap, relevante myndigheder og forskerne på området.

I dag er det præcist 11 år siden, at FN vedtog handicapkonvention som et redskab til at sikre ligestilling og ligeværd for mennesker med handicap – en konvention som Danmark forpligtede sig til i 2009.

På handicapbarometer.dk kan man for første gang få en samlet status for mennesker med handicap på 10 samfundsområder, der valgt ud på baggrund af centrale rettigheder i handicapkonventionen.

”Der har i den grad manglet en samlet oversigt til at måle, om vi er i mål i forhold til den danske stats forpligtelser overfor personer med handicap. Desværre viser tallene, at folk med handicap klarer sig dårligere end resten af befolkningen på hele ni ud af ti af de parametre, vi fokuserer på. Det ser ud som om,handicap er en billet til et andenrangsmedlemsskab af Danmark. Det er temmelig bekymrende i et land, hvor vi bryster os af at være et forbilledligt velfærdssamfund,” siger Hans Bruun Dabelsteen, analytiker i Ligebehandlingsafdelingen ved Institut for Menneskerettigheder.

Hvis området skal løftes, må politikere på tværs af fløjene blive enige om en national handicappolitik og ikke mindst en handleplan.
Hans Bruun Dabelsteen, analytiker i Ligebehandlingsafdelingen ved Institut for Menneskerettigheder

Han tilføjer:

”Når vi nu kan måle på, hvordan det går for gruppen af personer med handicap, er det oplagt, at handicapbarometret bruges til at prioritere, hvor der er et særligt behov for at skabe forandring. Hvis området skal løftes, må politikere på tværs af fløjene blive enige om en national handicappolitik og ikke mindst en handleplan.”

Færre med handicap tager en uddannelse

Særligt på uddannelsesområdet står det grelt til for personer med handicap, når man måler på erhvervskompetencegivende uddannelse – uddannelser der giver kompetencer erhvervslivet kan bruge, lige fra fagudlærte til akademisk uddannede:

”Ud over at personer med handicap ligger hele 20 procentpoint under resten af befolkningen, når det kommer til at få en erhvervskompetencegivende uddannelse, ser vi endda, at gruppen af personer med handicap oplever at blive markant dårligere uddannet nu end for 4 år siden. I samme periode har resten af befolkningen set en mindre forbedring,” siger Hans Bruun Dabelsteen.

Søjlediagram der viser forskel på andel uddannede

Flere med handicap udsat for vold

Handicapbarometeret viser også tal for, hvor mange borgere henholdsvis med og uden handicap, der har været udsat for vold i 2012 og i 2016. Om det fortæller Hans Bruun Dabelsteen:

”Det er også et ret trist billede, der tegner sig her. Mennesker med handicap har været udsat for vold en hel del flere gange end resten af befolkningen, og andelen er steget de sidste fire år. Og det bliver endnu værre, hvis vi alene ser på gruppen med større psykisk handicap.”

Denne gruppe har rapporteret at være dobbelt så udsat for grov fysisk vold, tre gange så udsat for psykisk vold og fire gange så udsat for seksuel vold som resten af befolkningen.

Diagrammer der viser typer af vold oplevetAlt i alt viser handicapbaromenteret.dk et øjebliksbillede af et Danmark med behov for en national handicappolitik og konkrete planer for, hvordan ligebehandlingen kan forbedres.

Om handicapbarometer.dk

10-15 % af den danske befolkning har et større handicap. 31 % har rapporteret at have en fysisk eller psykisk handicap eller et længerevarende helbredsproblem. Det gør personer med handicap til den største minoritetsgruppe i Danmark.

Handicapbarometeret er Institut for Menneskerettigheders løbende status på, hvordan det går med at sikre ligestillingen for mennesker med handicap. Barometeret dækker over 10 af de vigtigste samfundsområder.

Tallene baserer sig primært på Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærds (VIVE) survey af levevilkår for mennesker med handicap i Danmark (også kaldet SHILD) og Danmarks Statistiks registerdata.

På stort set alle parametre klarer personer med et handicap sig dårligere end resten af befolkningen. Det viser de nyeste tal fra hhv. 2012 og 2016

Besøg handicapbarometer.dk

Kontakt

Specialkonsulent, Ligebehandling