Nyhed

Menneskerettighedsprisen hædrer rektors kamp for flygtninges rettigheder

Vinder af menneskerettighedsprisen 2021
Gymnasierektor Henrik Vestergaard Stokholm modtager Rådet for Menneskerettigheders årlige pris. Prisen bliver uddelt 1. december.

Menneskerettighedsprisen 2021 går til Nyborg Gymnasiums rektor Henrik Vestergaard Stokholm. Det er Rådet for Menneskerettigheder, der uddeler prisen, og rektoren modtager den for sin indsats med at styrke rettighederne for elever med flygtningebaggrund.

”Henrik Vestergaard Stokholm kæmpede en brav kamp for sine elever, da flere af dem fik inddraget deres opholdstilladelse, mens de var under uddannelse. Han har turdet tale højt om brud på menneskerettighederne på vegne af de elever, han føler et kæmpe ansvar for,” siger forpersonen for Rådet for Menneskerettigheder, Rasmus Grue Christensen.

”Hans indsats for flygtninges rettigheder er vigtig. Den har haft stor betydning, både i den offentlige debat og for eleverne og deres familier. I 2021 fik en af elevernes familier tildelt forlænget opholdstilladelse, mens en anden fik tildelt permanent opholdstilladelse. Det er jeg sikker på, at Henrik Stokholm har en stor del af æren for.”

Henrik Vestergaard Stokholm har turdet tale højt om brud på menneskerettighederne på vegne af de elever, han føler et kæmpe ansvar for.
Rasmus Grue Christensen, forperson, Rådet for Menneskerettigheder

”Selvfølgelig står jeg op for mine elevers rettigheder”

Henrik Vestergaard Stokholm meldte sig første gang ind i den offentlige debat i 2018, da to af hans elever på Nyborg Gymnasium fik inddraget deres opholdstilladelse og derfor skulle meldes ud af skolen. Den anvisning trodsede han og gav eleverne en friplads, så de kunne fortsætte deres uddannelse.

Siden har han kæmpet for at sætte fokus på flygtninge og deres rettigheder i det danske samfund.

”Jeg er utroligt glad og beæret over at modtage prisen, men jeg ville ønske, jeg ikke skulle have sådan en pris, for jeg passer bare mit arbejde. Det er en del af mit arbejde at passe på de elever, som jeg har et ansvar overfor som rektor, så selvfølgelig står jeg op for deres rettigheder”, fortæller gymnasierektor Henrik Vestergaard Stokholm og fortsætter:

”Det står i gymnasieskolens formålsbekendtgørelse, at min skole skal efterleve menneskerettighederne og undervise eleverne i frihed og tolerance. Det er grundlæggende det, jeg gør. Når menneskerettighederne ikke bliver efterlevet, er det min pligt at reagere.”

Kæmper videre til trods for modstand

Selvom det har haft både personlige og professionelle omkostninger for Henrik Vestergaard Stokholm at gå aktivt ind i debatten om flygtninges rettigheder, stopper det ham ikke fra at kæmpe videre for det, han mener er det rigtige.

”Rent personligt har det været hårdt at blive trukket igennem medierne og modtage trusler på baggrund af mine udtalelser. Det har også været hårdt for min familie. Professionelt har jeg også mødt modstand, for mange har en idé om, hvordan en rektor bør være, og den idé stikker jeg ud fra. Men det lever jeg fint med, fordi jeg mener, jeg passer mit job”, fortæller han.

Om Rådet for Menneskerettigheder
  • Rådet for Menneskerettigheder består af repræsentanter for en række civilsamfundsorganisationer og myndigheder, der mødes for at drøfte Institut for Menneskerettigheders virke.
  • Bestyrelsen udpeger medlemmer af rådet efter en offentlig høringsproces, som gentages mindst hvert 4. år. Medlemmerne bliver udpeget, så de afspejler holdningerne blandt de civilsamfundsorganisationer, der arbejder med menneskerettigheder.
  • Ved afgørelser i rådet har kun de medlemmer, der repræsenterer civilsamfundsorganisationer, stemmeret. Repræsentanter for offentlige myndigheder og repræsentanter for bestyrelsen, der deltager i rådets møder, har ikke stemmeret.