Nyhed

Menneskerettighedsprisen sætter fokus på anbragte børns og deres forældres retssikkerhed

Vindere af menneskerettighedsprisen 2020: David Adrian Pedersen og Susanne Munch
Rådet for Menneskerettigheders hæderspris tildeles i år foreningerne De Anbragtes Vilkår og Retssikkerhed i Familiers Trivsel. Prisen uddeles den 10. december 2020.

De to foreninger De Anbragtes Vilkår (DAV) og Retssikkerhed i Familiers Trivsel (RIFT) modtager Menneskerettighedsprisen 2020 for deres arbejde med at styrke inddragelse og retssikkerhed på anbringelsesområdet ved at kæmpe for anbragte børns og deres forældres rettigheder. Bag prisen står Rådet for Menneskerettigheder.

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at trivslen for anbragte børn og deres forældre hænger uløseligt sammen.
Susanne Munck, modtager af Menneskerettighedsprisen 2020

”Både DAV og RIFT er drevet af ildsjæle, der gør en kæmpe indsats. Foreningerne formår at fungere som talerør og organisatorer for anbragte børn og deres forældre. Et område, der erfaringsmæssigt er udfordrende. Det er lykkedes DAV og RIFT gennem deres arbejde at skabe øget fokus på barnets tarv og forældrenes retssikkerhed,” siger Trine Christensen, formand for Rådet for Menneskerettigheder.

Om prisen

Menneskerettighedsprisen er Rådet for Menneskerettigheders hæderspris og gives til en person, gruppe eller organisation, der har gjort en særlig indsats for menneskerettighederne i Danmark. Prisen blev første gang uddelt i 2014.

De tidligere modtagere er:

2019: Forfatter Sara Omar
2018: Forsvarsadvokat Thorkild Høyer
2017: Godhavnsdrengen Poul-Erik Rasmussen
2016: En gruppe transkønnede aktivister
2015: Whistleblower og tidligere efterretningsofficer Anders Kærsgaard
2014: Michala Clante Bendixen, formand for organisationen Refugees Welcome 

Flyttes rundt som potteplanter

Interesseorganisationen DAV er stiftet i 2013 af tidligere anbragte børn og arbejder for at sikre, at organisationens viden, interesser og ønsker får en mærkbar plads i udviklingen af politik og praksis på anbringelsesområdet.

Om modtagelsen af hædersprisen siger den 34-årige formand, David Adrian Pedersen:

”Prisen er en stor anerkendelse af anbragte børns ret til at blive lyttet til, og den vil styrke vores fremtidige arbejde. Anbragte børn og unge kender i for lav grad til deres egne rettigheder, og oplever alt for ofte at være sat udenfor indflydelse her i livet. Når man som anbragt ikke ved, hvad man kan forvente af sine omgivelser, mens man flyttes rundt som en potteplante af systemet, er det svært at forsvare sig og kræve mere. Derfor kæmper De Anbragtes Vilkår for at give anbragte børn og unge en stemme i deres anbringelse og arbejder for, at alle anbragte kender deres rettigheder, og at de overholdes."  
    
DAV modtog i slutningen af oktober i år også Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris for deres måde at videreformidle anbragtes historier, oplevelser og forhåbninger på.

Trivslen for børn og forældre hænger uløseligt sammen

Foreningen RIFT arbejder for at dokumentere og informere om den manglende retssikkerhed på børne-unge-familieområdet og samtidig udvide samfundsdebattens fokus på barnets tarv til også at omfatte forældrenes retssikkerhed.

Formand Susanne Munck forklarer, at prisen er med til at signalere, at trivslen blandt anbragte børn og deres forældre er tæt forbundet og ikke to uafhængige problemstillinger.
 
"Menneskerettighedsprisen er en anerkendelse af vigtigheden af det arbejde, som gode frivillige kræfter forsøger at løfte, når vi arbejder fagligt og sagligt med øje for de mange perspektiver og sammenhænge på børne- og familieområdet. Prisen er også en påmindelse om, at opgaven med at sikre retssikkerheden for både børn og forældre fortsat er særlig vigtig. Alt for ofte opstilles der en falsk modsætning mellem de to hensyn. Det er derfor vigtigt at gøre opmærksom på, at trivslen for anbragte børn og deres forældre hænger uløseligt sammen.”

Susanne Munck har siden 2011 arbejdet fuld tid som uafhængig støtteperson for forældre med anbragte børn.  

Rådet for Menneskerettigheder

Rådet for Menneskerettigheder er nedsat af bestyrelsen for Institut for Menneskerettigheder. Det er Rådets opgave at vurdere udformningen og afviklingen af instituttets aktiviteter.

Rådet er sammensat af civilsamfundsorganisationer, politiske partier og offentlige myndigheder, der arbejder inden for menneskerettighedsområdet.

Prisoverrækkelse hos Institut for Menneskerettigheder

Prisen overrækkes torsdag den 10. december kl. 15 hos Institut for Menneskerettigheder.

Grundet corona-situationen vil prisoverrækkelsen blive streamet med mulighed for at deltage her.