Nyhed

Ny europæisk handlingsplan for menneskerettigheder og erhverv

Repræsentanter fra mere end 20 nationale menneskerettighedsinstitutioner (NHRI’er) har afholdt møde i Berlin for at udarbejde en handlingsplan for arbejdet med menneskerettigheder og erhverv.

På mødet i Berlin var internationale eksperter samlet for at debattere indholdet af en handlingsplan for erhvervslivet. Der var eksperter fra FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder, fra FN's arbejdsmarkedsorganisation ILO, fra Europa-Kommissionen, fra civilsamfundsorganisationer og eksperter fra Institut for Menneskerettigheder.

- Handlingsplanen er et banebrydende udviklingsskidt for de nationale menneskerettighedsinstitutioner. Den tydeliggør institutionernes mandat og engagement i arbejdet med at takle de menneskerettighedskrænkelser, som sker inden for erhvervssektoren. I hele Europa mærker eksempelvis folk der er afhængige af social ydelser som fx folk med handicap, ældre og børn, de mange sparekrav, som følge af en manglende regulering af markedet, siger Claire Methven O'Brien, seniorrådgiver på Institut for Menneskerettigheder og forsætter:

- Udenfor Europa oplever mange mennesker dårlige arbejdsvilkår og miljøbelastning, som europæiske virksomheder er ansvarlige for. I handlingsplanen er der konkrete redskaber som Europas menneskerettighedsinstitutioner kan bruge til at bekæmpe uacceptable forhold og hjælp til, hvordan man driver en virksomhed uden det underminerer realiseringen af menneskerettighederne.