Nyhed

Omsorgssvigtede søstre tilkendt erstatning

Afgørelse i sag om massiv omsorgssvigt af tre søstre er en milepæl for børns rettigheder i Danmark.

Trods adskillige advarsler undlod Slagelse Kommune at gribe ind i en sag, hvor tre søstre i flere år blev udsat for systematisk overgreb af deres plejefar.

Dermed svigtede kommunen sit menneskeretlige ansvar over for de anbragte børn og skal nu betale erstatning til søstrene.

Det mener Østre Landsret, der netop har truffet afgørelse i den såkaldte Slagelse-sag, som Institut for Menneskerettigheder har biinterveneret i.

Søstrene har været udsat for nogle af de alvorligste myndighedssvigt i nyere tid, og derfor er dommen en kæmpe landvinding for børns rettigheder i Danmark, fordi den placerer ansvaret for omsorgssvigt og børns velbefindende hos myndighederne.
Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder

Principiel dom

Han kalder dommen for en principiel menneskeretlig milepæl, fordi den også kan få afgørende betydning for andre lignende sager.

”Vi har nu fået slået fast, at søstrenes menneskerettigheder blev krænket, også selv om at flere af krænkelserne er foregået for mere end 15 år siden. Så selv om Slagelse Kommune argumenterede for, at sagen var forældet, slår Landsretten nu fast, at myndighederne har overtrådt de menneskerettighedskonventioner, som Danmark har tiltrådt”, siger Jonas Christoffersen.

Han håber, at der nu kan blive sat punktum i sagen, så pigerne kan komme videre med deres liv.

De tre søstre er blevet tilkendt en erstatning på 100.000 kroner hver.