Nyhed

Særlov for ukrainske flygtninge er ”det rigtige i den nuværende situation”

Pigtrådshegn
HØRINGSSVAR: Flygtninge fra krigen i Ukraine skal ikke gennem asylsystemet, for ny særlov giver adgang til det danske samfund med det samme.

På få uger har knap tre millioner mennesker i hast måttet forlade Ukraine, der befinder sig i en historisk humanitær krise. EU står i denne situation samlet om at tage imod flygtningene. Den danske regering lægger op til at give ukrainske flygtninge stort set samme adgang til Danmark, som gives til de andre EU-lande.

En ny særlov, som hastebehandles af Folketinget, skal give ofrene for krigen i Ukraine midlertidig beskyttelse i Danmark, uden at de skal søge om opholdstilladelse. Særloven sikrer ukrainerne hurtig adgang til samfundet, så de kan gå i skole, studere eller arbejde.

Institut for Menneskerettigheder har tirsdag afgivet sit høringssvar på særloven, der har været i lynhøring.

Instituttet mener, at det er en god idé i en situation som denne at give opholdstilladelse med det samme, uden at de mange, som ankommer, skal igennem asylsystemet. Instituttet peger i høringssvaret på, at nogle grupper af borgere fra Ukraine vil få adgang til midlertidigt ophold i andre EU-lande, men ikke i Danmark.

”Det er fornuftigt, at regeringen lægger op til at lette asylprocessen for de ukrainske flygtninge og give dem opholdstilladelse med det samme. De har ret til beskyttelse. Og netop når der kommer mange flygtninge på en gang, er det rigtige at gå ad det spor, som både EU og regeringen her lægger op til. Danmark bør dog overveje at give midlertidigt ophold også til statsløse, som havde lovligt ophold i Ukraine,” siger Louise Holck.

Danmark følger med særloven op på et EU-direktiv om midlertidig beskyttelse. Direktivet, der er 20 år gammelt, er blevet aktiveret i skyggen af krigen i Ukraine og kommer til at gælde i alle EU-lande. Det danske retsforbehold betyder, at Danmark ikke er bundet af direktivet.

”Situationen fordrer solidaritet. Det er derfor ikke bare positivt, men også helt nødvendigt, at EU-landene nu står sammen om at beskytte dem, der har måttet forlade krigen og den humanitære krise i Ukraine,” siger Louise Holck.

Kontakt