Nyhed

Samtykkelov i Grønland vil styrke menneskeretten i voldtægtssager

Politistation i Grønland
En samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse i Grønland vil være et menneskeretligt fremskridt. Det vurderer Institut for Menneskerettigheder sammen med Grønlands Råd for Menneskerettigheder og Grønlands Ligestillingsråd i et nyt faktaark.

I den seneste tid har grønlandske politikere drøftet et nyt forslag om at indføre en voldtægtsbestemmelse baseret på et krav om samtykke.

I den nuværende grønlandske kriminallov er det kun muligt at dømme for voldtægt, hvis offeret er blevet udsat for tvang eller på grund af sin tilstand har været ude af stand til at modsætte sig handlingen.

Faktaark om samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse

Institut for Menneskerettigheder har sammen med Grønlands Råd for Menneskerettigheder og Grønlands Ligestillingsråd publiceret et faktaark om de menneskeretlige fordele ved at indføre en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse i Grønland.

Hvis Grønland indfører en samtykkebaseret voldtægtslovgivning, vil der i stedet være fokus på, om begge parter i voldtægtssagen har sikret sig samtykke, og at samlejet var gensidigt.

Samtykkelov vil styrke retten til selvbestemmelse

”Kravet om samtykke i voldtægtslovgivningen vil være et menneskeretligt fremskridt, fordi det beskytter den enkeltes ret til selvbestemmelse,” siger Louise Holck, direktør hos Institut for Menneskerettigheder.

Overvejelserne om at indføre en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse i Grønland er en del af en international tendens. Både Sverige, Norge, Danmark, Island og England har indtil videre indført voldtægtslovgivning baseret på et krav om samtykke. Samtidig har FN’s Kvindekomité i marts 2021 anbefalet Grønland at gøre det samme.

Større opmærksomhed på samtykke kan reducere mørketal

Antallet af anmeldte voldtægter i Grønland er stigende. I 2017 var der 132 anmeldelser om voldtægt, mens der i 2020 var 240.

”Stigningen i anmeldelser af voldtægt peger på, at der er en større opmærksomhed på samtykke i Grønland. Flere sigtelser og øget bevågenhed kan bidrage til at reducere de mørketal, der findes i dag,” siger Kathrine Bødker, formand for Grønlands Ligestillingsråd.

Nye tal fra Rigspolitiet i Danmark viser den samme tendens. Siden indførelsen af den nye samtykkelovgivning i Danmark i januar 2021 er der sket en betydelig stigning i antallet af anmeldelser for voldtægt. I 2020 var der i alt 1392 anmeldelser, mens tallet i de første 11 måneder af 2021 var steget til 1720 anmeldelser.