Nyhed

Status: Mennesker med handicap må spejde forgæves efter fremskridt  

Mand i kørestol sammen med kvinde Foto: Josh Appel / Unsplash
Danskere med handicap er hyppigt ofre for vold, tvang og diskrimination. Nye tal i Handicapbarometeret tegner dystert billede af udviklingen: ”Der er ikke sket fremskridt i otte år,” siger ligebehandlingschef Nikolaj Nielsen.

Hvis du har et fysisk eller psykisk handicap, er der markant højere risiko for, at du bliver truet, skubbet, spyttet på, udnyttet økonomisk eller udsat for seksuelle overgreb.

Lider du af PTSD, skizofreni eller autisme, er risikoen for at blive offer for en eller anden form for vold over dobbelt så høj sammenlignet med mennesker uden et handicap.

De fleste i Danmark oplever ellers, at de er mindre udsat for vold i dag end for otte år siden. Men sådan er det altså ikke, hvis du har et handicap.

Det viser tal i Handicapbarometeret, hvor Institut for Menneskerettigheder siden 2012 har gjort status på udviklingen for ligebehandling af danskere med handicap.

”Danmark er med handicapkonventionen forpligtet til at sikre, at mennesker med handicap ikke bliver ladt i stikken. Når vi kan nedbringe vold og overgreb i samfundet generelt, så bør vi kunne opnå det samme for mennesker med handicap,” siger Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder.

Udviklingen er gået i stå

Det er ikke alene, når det gælder vold, at danskere med handicap slår negativt ud i statistikken. Faktisk gælder det for alle de ti områder, som Institut for Menneskerettigheder har gjort status på.

Samlet set er der ikke sket fremskridt for mennesker med handicap over de otte år, hvor vi har fulgt udviklingen.
Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder

Selvom regionerne har sat som mål at nedbringe tvang i psykiatrien, bliver der alt for ofte gjort brug af bæltefikseringer. Stadig flere mennesker med handicap bliver medicineret mod deres vilje. Cirka 6.000 patienter bliver hvert år udsat for tvang, når de er indlagt på en psykiatrisk afdeling. Det svarer til hver fjerde af de indlagte.

Heller ikke på uddannelsesområdet er der sket fremskridt siden 2012.

Mens flere unge generelt tager en erhvervskompetencegivende uddannelse, altså en uddannelse, der giver adgang til arbejdsmarkedet (erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse), står udviklingen stille for unge med handicap.

”Samlet set er der ikke sket fremskridt for mennesker med handicap over de otte år, hvor vi har fulgt udviklingen. På nogle områder går det endda tilbage. Derfor opfordrer vi regeringen til at tage initiativ til en national handicapplan, der sætter ambitiøse mål om at forbedre vilkårene for mennesker med handicap,” siger Nikolaj Nielsen.

Hvad er Handicapbarometeret?

Med Handicapbarometeret viser Institut for Menneskerettigheder, hvordan det går med at sikre ligebehandling af mennesker med handicap. Formålet er at holde øje med, om Danmark lever op til FN’s Handicapkonvention. Barometeret har hjemme på www.handicapbarometer.dk og opdateres hver fjerde år (2012, 2016 og nu i 2020).

I Danmark har 10-15 procent af befolkningen et større handicap. 31 procent har ifølge dem selv et fysisk eller psykisk handicap eller et længerevarende helbredsproblem. Det gør personer med handicap til den største minoritetsgruppe i Danmark.

Handicapbarometeret dækker over ti af de vigtigste samfundsområder:

  • Lighed og ikkediskrimination
  • Vold
  • Tilgængelighed og mobilitet
  • Frihed og personlig integritet
  • Selvstændigt liv og samfundsinklusion
  • Uddannelse
  • Sundhed
  • Beskæftigelse
  • Social tryghed
  • Politisk deltagelse.

Tallene i Handicapbarometeret stammer blandt andet fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærds (VIVE) undersøgelse af levevilkår for mennesker med handicap i Danmark (SHILD) og Danmarks Statistiks registerdata.

 

Kontakt

Leder af Diskriminationslinjen, Ligebehandling
Analytiker, Forskning