Notat
Forside af notat om civilsamfund, inddragelse og handicappolitik i Grønland

Civilsamfund, inddragelse og handicappolitik i Grønland

Notat og folder om hvordan mennesker med handicap og de foreninger, der repræsenterer dem, kan inddrages i politikudvikling og beslutningsprocesser i Grønland, så der skabes positive forandringer.

Myndighederne i Grønland skal efterleve FN’s Handicapkonvention. Det skal de blandt andet ved at udvikle og gennemføre lovgivning og politikker, der fremmer lige muligheder for mennesker med handicap på forskellige samfundsområder. I den forbindelse er myndighederne forpligtet til at høre og inddrage civilsamfundet, herunder de grønlandske handicapforeninger. Denne inddragelse skal sikre, at mennesker med handicap får indflydelse på de beslutningsprocesser, der berører deres liv, dagligdag og rettighedsbeskyttelse, og at de derigennem kan bidrage med evner, kvalifikationer og synspunkter til at skabe forandring på handicapområdet.

Dette notat udgør afslutningen på en samarbejdsaftale (trekantssamarbejdet) mellem Grønlands Råd for Menneskerettigheder, Institut for Menneskerettigheder og Departementet for Børn, Unge og Familier (tidligere Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområdet) om inddragelse af civilsamfundet på handicapområdet i Grønland.

Notatet er udarbejdet og udgives af Grønlands Råd for Menneskerettigheder og Institut for Menneskerettigheder i forening. Departementet for Børn, Unge og Familier har løbende været inddraget i udarbejdelsen og har gennem trekantssamarbejdet haft en betydelig rolle i forarbejdet til notatet.  Notatet har været sendt i høring til de enkelte handicapforeninger og handicaptalsmandsinstitutionen, Tilioq.

Den tilhørende folder udleder notatets principper.

Notatets dele
  • Første afsnit handler om baggrunden for gennemførelsen af FN’s Handicapkonvention i Grønland samt en kort introduktion til udvalgte forpligtelser i konventionen.
  • Andet afsnit præsenterer de aktiviteter, der er udsprunget af samarbejdsaftalen mellem Grønlands Råd for Menneskerettigheder, Institut for Menneskerettigheder og Departementet for Børn, Unge og Familier, herunder de anvendte fremgangsmøder og erfaringer fra aktiviteterne.
  • Tredje afsnit opstiller og beskriver en række principper for civilsamfundsinddragelse på handicapområdet i Grønland.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk