Publikation
Ekstrem social kontrol

Ekstrem social kontrol

Rapporten ser på det forhold, at unge – især kvinder – adfærdsreguleres for at beskytte familiens ære. Vi anvender begrebet om de former for kontrol og sanktioner, unge udsættes for, når disse kolliderer med eller overskrider de rettigheder, børn og unge har i Danmark ifølge menneskeretten og dansk ret.

Den ekstreme sociale kontrol kan komme til udtryk i form af begrænsninger, restriktioner, isolation, overvågning, psykisk og/eller fysisk vold m.v.

Vi analyserer fra en juridisk vinkel, i hvilket omfang barnet eller den unge har ret til et privatliv i forholdet til sine forældre. Dette spørgsmål er ikke direkte behandlet i hverken retspraksis eller den juridiske litteratur, der primært fokuserer på at beskytte individet mod indgreb og kontrol fra myndighedernes side. En egentlig beskyttelse af barnet mod forældrene har primært været på tale i sager om vanrøgt, vold og andre overgreb, hvorimod barnets eller den unges ret til at udvikle en selvstændig personlighed med dertilhørende privatliv stort set er upåtalt.

Man plejer at sige, at der er tale om en ære-skam-kultur, hvor familier bliver bedømt efter, hvordan kvinderne i familien opfører sig, hvilke signaler de giver, er de lette på tråden eller lign. Derfor er det vigtigt, som de siger, at kvindernes adfærd er ærefuld. At være ærefuld betyder, at man lever en ret beskyttet tilværelse. Jeg ville kalde det et slags fængsel. Hvor man nærmest ikke kan gøre noget. Man skal vise, at man adlyder og lever op til de her spilleregler og normer.
Integrationsvejleder i rapporten "Ekstrem social kontrol"

Med udgangspunkt i menneskeretten og dansk ret ser vi nærmere på, hvor grænserne går for forældres ret til at opdrage/bestemme over deres børn. Som det fremgår, fokuserer rapporten ikke snævert på fysiske overgreb som vold og anden grænseoverskridende adfærd. Det skyldes, at lovgivningen på dette område tager meget klart stilling til, hvad der er lovligt/ ulovligt og strafbart.

Derudover analyserer vi – på baggrund af kvalitative interviews med integrationsvejledere fra skoler forskellige steder i landet – en række konkrete problemstillinger knyttet til ekstrem social kontrol.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk